Čtvrtek, 25. dubna 2024

Děti Země upozorňují na blížící se Den bez aut

Děti Země upozorňují na blížící se Den bez aut

Nechme aspoň jeden v roce auto doma, vzkazují ekologové

 

Děti Země na středu 22. září 2004 vyhlašují dvanáctý ročník českého Dne bez aut spolu s pátým ročníkem Evropského dne bez aut. K akci se může přihlásit jakákoliv organizace či město, když tento den či během předcházejícího týdne uspořádá nějakou aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze. Mohou ji podpořit také jednotliví občané, pokud tento den ke své přepravě nepoužijí automobil. Text petiční výzvy „Nechte auto doma!“ je možné spolu s propagačními materiály získat na internetové stránce www.detizeme.cz

 

„Letos jsme poprvé spojili český termín s evropským, tak uvidíme, zda to bude mít nějaký pozitivní efekt,“ upozornil Miroslav Patrik z Dětí Země, který český Den bez aut každoročně vyhlašuje.

 

V současné době je již například známo, že jízda v prostředích MHD bude zdarma poprvé v Plzni a v Opavě a dále již tradičně v Berouně. Loni se občané zdarma svezli dokonce v šestnácti městech.

 

Hlavním partnerem akce jsou pátý rok České dráhy, a. s., které také zajistí vylepení plakátů na téměř třech tisících nádraží po celé republice, a nově Správa železniční dopravní cesty, s. o.

 

Děti Země také žádají zájemce z řad městských úřadů a nestátních i státních institucí, které se budou chtít na Dni bez aut aktivně podílet, aby se jim ozvaly přes e-mail dz.brno@ecn.cz či telefon 545 210 393. Potřebné informace a propagační materiály zdarma poskytne také internetová stránka www.detizeme.cz, která nyní čeká na novou grafickou podobu.

 

„V současné době již zasíláme zdarma plakáty, letáky a samolepky po celé republice všem zájemcům, kteří se nám ozvou,“ popsal Patrik hlavní činnost členů brněnské pobočky Dětí Země.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů