Pátek, 19. dubna 2024

Číňané vybírají tisíce škeblí z řeky Dyje

Číňané vybírají tisíce škeblí z řeky Dyje
Stovky až tisíce škeblí včetně chráněných druhů objevili strážníci Městské policie v Břeclavi u skupiny Číňanů, které přistihli při lovu v korytě Dyje.
"Strážníci vyjeli na základě upozornění pozorných obyvatel města. Na místě přistihli skupinu zřejmě Číňanů se spoustou škeblí. Vzhledem k závažnosti případu jsme přivolali vedoucího odboru životního prostředí Městského úřadu v Břeclavi Viléma Vyhnálka," popsal událost velitel strážníků Bohumír Smola.
Strážníci přivolali také republikovou policii. Zástupce města se obrátil s žádostí o pomoc na Českou inspekci životního prostředí. V taškách s kořistí sice převažovala bahněnka uherská, které bylo na patnáct set až dva tisíce kusů, ale bylo tam také množství exemplářů dvou chráněných druhů mlžů.
Jen škeble ploché napočítali inspektoři ČIŽP nejméně 150 kusů. Překvapením ale byl nález více než desítky jihoasijských škeblí, které se vyznačují velkou agresivitou. K nám byly zřejmě zavlečeny.

Zatím jen pokuta

Lovci s taškami, napěchovanými obyvateli řeky, se snažili policisty a inspektory přesvědčit, že nepřišli krást kvůli jídlu. "Ty škeble jsou moc krásné, my si je dát do akvária," argumentovala šestice Asiatů před policisty. Proč jich ale potřebovali do akvária tisíce, už odpovědět nemohli. "Neudržel jsem se a řekl jsem jim, že kdyby někdo u nich zabil pandu, tak za to má trest smrti, ale oni si u nás mohou dělat, co se jim zlíbí," přiznal své pocity jeden ze zasahujících mužů.
Vehemence, se kterou lupiči zdůrazňovali, že škeble nemají na jídlo, měla opačný efekt. "Chybějí mi důkazy, ale z takového množství mám pocit, že zásobují některou orientální restauraci," dodal Smola. Není jediný, kdo má takový názor. Inspektoři ČIŽP případ ocenili finanční sankcí ve výši 4200 korun. "Zatím je to jen pokuta. Pokud ale budou zajištěni ještě jednou, skončilo by to už asi trestním stíháním," řekl Vyhnálek. Velitel strážníků doufá, že i příště všímaví lidé pomohou zabránit lupičským výpravám.

Řádí i jinde

Lidé z okolí ale potvrdili, že u řeky příslušníky asijské komunity viděli s taškami nejednou. A nejen v Břeclavi. Podobné případy nejsou hlášeny jen v břeclavském úseku Dyje. "Byli již přistiženi při lovu škeblí ve vodách třetí nádrže Vodního díla Nové Mlýny u Pavlova," potvrdil další případ Vyhnálek. V minulosti na opakované nájezdy upozorňovali i obyvatelé Lanžhota. Tamější muzikant a skladatel lidových písní Jožka Uher před časem upozornil na opakované nájezdy Asiatů na kolonie škeblí v říčce Kyjovce v úseku pod městem.
Na Dyji v Břeclavi nájezd zlodějů usnadnila manipulace s vodní hladinou. U Staré Břeclavi totiž vodohospodáři začínají upravovat jez, kde vznikne rybí přechod. Zařízení, vznikající v rámci regenerace vodního toku, má umožnit cestu táhnoucích ryb proti proudu řeky. Pro jeho výstavbu pracovníci Povodí Moravy museli odklonit část vody do odlehčovacího ramena, což odkrylo dno.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů