Středa, 24. dubna 2024

Spolchemie zastavila výrobní provoz v Kralupech nad Vltavou

Spolchemie zastavila výrobní provoz v Kralupech nad Vltavou

PRAHA – Výrobní závod Spolchemie v Kralupech nad Vltavou musí stát. Spolchemie totiž nepožádala o povolení k trvalému provozu. Navíc stáhla zpět svou žádost o prodloužení zkušebního provozu.

 

Nová výrobní linka pryskyřic Spolchemie v Kralupech nad Vltavou byla zastavena 1. září 2004 a bude stát do té doby, dokud chemička nezajistí oxidační spalování odpadních plynů. Jejich silný zápach dlouhodobě obtěžoval místní obyvatele. Teprve poté bude muset Spolchemie opět požádat o povolení ke zkušebnímu provozu. O tom, zda bude toto povolení vydáno či nikoliv, rozhodne Odbor výstavby a územního plánování MěÚ Kralupy nad Vltavou.

 

Město Kralupy nad Vltavou se však nadále brání proti jakýmkoliv dalším aktivitám Spolchemie na svém území. „Cílem města je, aby v průmyslových zónách v Kralupech nad Vltavou nebyly do budoucna žádné podobné provozy,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Kralupech nad Vltavou Jan Kobera.

 

„Jsme rádi, že chemička musela zastavit svůj provoz a doufáme, že výroba nebude znovu spuštěna. Místní obyvatelé se na nás obrátili s žádostí o pomoc, protože již byli ze silného

zápachu zoufalí. Přáli bychom jim tedy vítězství v této kauze a klidný život v čistém prostředí bez neustálé chemické hrozby,“ okomentovala situaci Mgr. Hana Kuncová ze sdružení Arnika.

 

Kralupy si nyní najaly právní kancelář JUDr. Petra Kužvarta, aby je zastupoval v právních jednáních se Spolchemií. Město také doporučilo svým obyvatelům, aby v případě zdravotních potíží navštívili svého lékaře, trvali na zapsání těchto komplikací do lékařské karty a nahlásili je k zaevidování na odbor životního prostředí pro případ dokazování, z jaké chemické výroby nebo chemického zápachu pocházejí jejich zdravotní problémy. Jedná se nejčastěji o pálení očí, slzení či bolesti krku. „Město je v krajním případě připraveno použít lékařské záznamy jako argument v případném sporu o ukončení výroby Spolchemie,“ uvedl Kobera.

 

Ten dále podotkl, že město nepovažuje továrnu za seriózního souseda a partnera kvůli častým únikům chemických látek, které se snaží Spolchemie většinou ututlat. „Městský úřad integrovaný záchranný systém, ani veřejnost není o únicích těchto látek včas a pravdivě informována. Tak se seriózní partner nechová,“ konstatoval Kobera.

 

Město Kralupy nad Vltavou má vymezeny čtyři průmyslové zóny, o jejichž osudu budou jednat zastupitelé města 21.9.2004 při projednávání změn územního plánu. Nový územní plán by měl omezit v průmyslových zónách výrobu tak, že se zde bude moci nacházet pouze řemeslná výroba a sklady. Přitom navíc nesmí dojít k radikálnímu navýšení dopravy ve městě.

 

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů