Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kanály se plní odpadem, lidé je užívají jako smetiště

Kanály se plní odpadem, lidé je užívají jako smetiště
Peníze za socialismu často plavaly v odpadních vodách. Házeli je tam policií nachytaní veksláci. Dnes se tu koupou jen vykradené peněženky.

 V kanálech bydlí bezdomovci a potkani
 Účastníci Czechteku prý dali za úklid sto tisíc
 V Praze je na čtyři tisíce bezdomovců

Problémy s bezdomovci nemají jen policisté, kteří se je marně snaží vyhnat z nádražních hal, parků a různých temných zákoutí, ale i pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK). Bezdomovci se jim totiž usidlují v kanalizaci, kde si budují roztodivné, většinou značně páchnoucí příbytky.

Kanalizační síť je též domovem potkanů, jejichž počet se nyní v Praze odhaduje na několik milionů. "Letos na deratizaci stokové sítě vydáme zhruba čtyři miliony korun. Spotřebujeme 15 tisíc kilogramů nástrah," sdělila ředitelka komunikace PVK Marcela Dvořáková. "Bezdomovci jsou v částech kanalizace, kde teče málo vody. Zvlášť v zimě tam bydlí pravidelně. Je to jejich oblíbená zábava, dělat si tam nádherná hnízdečka," popisuje pracovník centrálního dispečinku Michal Vyskočil, jak to vypadá třeba v Záběhlicích nebo u Rokytky. "Když jsem tam byl naposledy, tak tam měli hadry, matrace, příbory - no pěknej humus," loví v paměti součásti provizorního obydlí.

Bojovat s nezvanými hosty je složité a nákladné. Musí se jim přístupové cesty zazdít nebo zavařit. Bezdomovci se za to "mstí" tím, že kradou kanalizační poklopy. "Zmizí jich denně tak kolem dvaceti," stěžuje si Vyskočil. To PVK stojí dost peněz, protože nový poklop přijde na tři tisíce korun. Krádeží jednoho víka se pachatel dopustí pouze přestupku. "Chtělo by to, aby se podařilo někoho z nich exemplárně potrestat za obecné ohrožení," míní dispečer. Chybějící kryt totiž může zavinit poškození auta řidiče, který díru přehlédl, nebo vážné zranění nepozorného chodce.

Ryby z čističek putují zpátky do řeky
Komplikace pracovníkům PVK působí i lidé, kteří si odpadní vody pletou se smetištěm a odhazují do nich všechno, co jim přijde pod ruku. "Nejčastěji ucpávky kanalizace způsobují hadry, tuky a stavební materiál. Někdy tam najdeme i matrace nebo třeba dětský kočárek," popisuje Vyskočil různorodost nálezů.

"Za socialismu se občas stalo, že obsluha česlí našla bankovky nebo i svazky bankovek, kterých se zbavili veksláci při policejní razii. Dnes už peníze nenacházíme. Jen prázdné peněženky a doklady, které do kanálů odhodí zloději," říká manažer pražských čistíren odpadních vod Luděk Pospěch. Pokud se zvedne hladina na Vltavě, připlavou do čističek i ryby. "Naši hoši je nejedí. Hází je zpět do řeky," prozrazuje se smíchem. "Na čističku přitékají zhruba čtyři kubíky odpadní vody za sekundu. Když by chtěl nějaký záškodník otrávit čistírnu, tak by potřeboval asi tak vagon jedu," tvrdí manažer Pospěch.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů