Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nebývalý zájem o život netopýrů

Nebývalý zájem o život netopýrů
Netopýři zcela jistě nepatří mezi nejoblíbenější zvířata člověka. Díky nevědomosti lidí jsou tito noční savci dokonce opředeni řadou pověr a pověstí. Dozvědět se něco víc o netopýrech měli možnost zájemci ve čtvrtek v osm večer v bývalé škole U sv. Jana v Jimramově. Ochránci přírody si Jimramov vybrali pro uspořádání Evropské noci s netopýry.
I přes pokročilou večerní hodinu přišlo na schůzku s netopýry pětadvacet lidí, mezi nimi i několik dětí. Netopýry, jejich druhy, život a potom i způsoby monitorování představil účastníkům setkání poutavým způsobem Tomáš Bartonička z Masarykovy univerzity v Brně.

Žijí i upíři

Jeho výklad doplněný promítáním diapozitivů si vyslechli všichni s velkým zájmem. Řada informací o netopýrech byla pro mnohé udivující. Třeba, že nejmenší netopýrek thajský váží pouhé dva gramy a naopak největší kaloň má rozpětí křídel až jeden a půl metru a váží stejně jako menší zajíc.
Také o existenci upíra mnozí vůbec nevěděli. "Když tedy o upírech, tak o upírech. Upír obecný, nebo také rudý nežije u nás, ale především v Latinské Americe. Co by mohlo vzdáleně souviset s transylvánským hrdinou je morfologie zubního aparátu. Má vyvinuté dva horní řezáky. Vybíhají kolmo ven z tlamy. On se zákeřně přikrade ke své oběti a jemně ji těmito řezáky nařízne. Nikoli kousne. Jeho sliny obsahují látku zabraňující srážení krve, ta z těla oběti vytéká a on ji líže," přiblížil způsob obživy upíra Bartonička.
Pobavení mezi posluchači vzbudila zmínka, že se upír dokáže přecpat krví tak, že nakonec nemůže letět a musí jít po svých. Upír je totiž schopný zkonzumovat tolik, kolik sám váží. Proto má velmi dobře vyvinuté zadní končetiny. "On se pohybuje opravdu bravurně. Dokáže skočit i dva metry bez větších problémů," doplnil Tomáš Bartonička.
Součástí odborného výkladu byla i ukázka živého exempláře. Toho se podařilo odchytit do nárazové sítě před štolou v bývalém vápencovém lomu nedaleko Jimramova. Do sítě se chytil netopýr ušatý, na kterém potom Tomáš Bartonička názorně přítomným ukázal typické znaky savců letounů.
"Bylo to pěkné. Toho co pije krev, bych se asi bála. Nejvíc se mně líbil ten živý netopýr," odcházela z přednášky spokojeně dvanáctiletá Eva Procházková. Po teoretickém výkladu Tomáše Bartoničky se mohli zájemci vypravit do parku Bludník sledovat netopýry v praxi s pomocí batdetektorů. Zachytit speciálním přístrojem se dařilo netopýra vodního.

Akce se zdařila

Jimramov zvolili pořadatelé noci s netopýry vzhledem k tomu, že je nedaleko od obce, v bývalém lomu Zmalovice, zimoviště těchto nočních letounů. Patří mezi největší zimní místa výskytu na Jimramovsku. Pro přečkání zimy si vybírá Zmalovice sedm druhů netopýrů, každý o patnácti až dvaceti jedincích.
Velké zimoviště přivedlo loni ochránce přírody k záměru zmapovat na Jimramovsku také letní kolonie netopýrů a jejich výskyt mimo tyto kolonie a zimoviště.
"Stručně řečeno čekáme od dnešní schůzky, že nám někdo prozradí, kde by mohli netopýři být," vysvětlil volbu Jimramova Jaromír Čejka. Ten byl s průběhem akce velice spokojen, především díky nečekané účasti tolika lidí. Druhá noc s netopýry proběhla v pátek večer ve Sněžném.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů