Pátek, 29. března 2024

Linka třídí papír ekologičtěji

Linka třídí papír ekologičtěji
V Liberci třídí papír unikátní automatická linka. Přispěje k ekologickému zpracování odpadu a zefektivní práci zaměstnanců Severočeských sběrných surovin (SSS).
Univerzální zařízení italské firmy Hofmann dokáže oddělovat směsné plasty, PET lahve, novinový i časopisový papír. Stála deset milionů korun, investice by se SSS měla vrátit do čtyř let. Za rok dokáže zpracovat deset tisíc tun materiálu.
"Papír bude nyní nesrovnatelně lépe protříděn. Dříve jej až devadesát procent končilo v sekci, za kterou jsou nejnižší výkupní ceny," uvedl Luboš Balcar, technicko - provozní ředitel SSS. Linka je zatím ve zkušebním provozu a zpracovává zatím jen papír, SSS počítají do budoucna také s tříděním plastů. Linka nyní zaměstnává zhruba šest pracovníků v jednosměnném provozu. Ještě do konce roku by se ale mělo pracovat už ve dvou směnách.
Odpad jede na pásu a z něj zaměstnanci sběrných surovin oddělují do kójí jednotlivé druhy papíru. Rychlost pásu je možné regulovat. "Lidská práce je v tomto případě nenahraditelná. Dříve ale naši zaměstnanci papír třídili na zemi. Bylo to velmi namáhavé a neefektivní," doplnil Luboš Balcar.
Třídicí linka od italské firmy Hofmann je nejmodernějším zařízením svého druhu v nových zemích Evropské unie. Zástupce firmy EKO - KOM, která se zabývá zpětným odběrem obalů a jejich následnou recyklací, si od nového zařízení slibuje, že se zvýší ekologické zpracování odpadu. "K tomu je zapotřebí, aby byli lidé ke sběru odpadu dostatečně motivovaní, aby byla dostatečná síť sběren," uvedl Martin Lokovský. Třídicí linka pomůže naplnit cíl krajského úřadu, který chce do roku 2008 zpracovávat za rok na osobu třicet kilogramů tříděného odpadu.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů