Čtvrtek, 28. března 2024

Geneticky upravené osivo proráží do Evropy

Geneticky upravené osivo proráží do Evropy
Již v příští sezóně by zemědělci ze států Evropské unie mohli zasít dědičně pozměněnou kukuřici, rezistentní proti škodlivému hmyzu. Po dlouhých letech odporu evropských spotřebitelů i úřadů proti plodinám obsahujícím geneticky modifikované organismy (GMO) nyní Evropská komise dokonce uvažuje o schválení dovozu prvního takového osiva.
Precedentem je rozhodnutí komise z letošního ledna, jímž povoluje pěstování takzvané sladké kukuřice Bt-11, geneticky vyšlechtěné švýcarskou společností Syngenta.
Podle agentury Reuters má komise tento týden rozhodnout, zda bude moci americký agrobiologický gigant Monsanto prodávat zemědělcům ve všech členských zemích Evropské unie sedmnáct druhů osiva kukuřice typu 810. To se před hmyzem ochrání samo, rostliny není třeba ošetřovat pesticidy.

Komisař spěchá, aby bylo osivo včas povoleno
David Byrne, evropský komisař pro zdravotnictví a ochranu spotřebitele, závažnost schválení tohoto průlomu do dosavadní unijní praxe zmírnil. Jde údajně jen o formální záležitost, o to, aby se druhy kukuřice 810 ještě letos dostaly do společného katalogu povolených osiv v zemích EU.
"Pokud by se tento zápis nepodařil včas, zmeškalo by se osevní období roku 2005 a komise by byla zranitelná vůči případným soudním dohrám," varuje Byrd, podle agentury Reuters zástupce členských zemí Evropské unie.
Toto tvrzení o možnosti soudních sporů se opírá o to, že některé státy Evropské unie, zejména Francie a Španělsko, již na svém území geneticky modifikované osivo povolily. A podle dosavadní procedury musí Evropská komise - pokud to není v rozporu s platnými předpisy - to, co je schváleno v několika zemích, povolit pro všechny členy.

Většina Evropanů se změněných plodin bojí
Proti těmto údajným ústupkům Evropské komise protestují četné organizace ochránců přírody. Geert Ritsema ze skupiny Přátelé Země řekl agentuře Reuters, že "tento návrh komise je receptem na katastrofu".
"Pokud dovolíme pěstování geneticky modifikovaných plodin předtím, než budou moci státy přichystat opatření na ochranu spotřebitelů a přírody, pak bezohledné kroky mohou vést k rozsáhlé kontaminaci evropských potravin, zemědělství a životního prostředí," zdůraznil Ritsema. Odvolal se i na výzkumy veřejného mínění, podle nichž se přes sedmdesát procent Evropanů proti biotechnologicky manipulovaným plodinám staví.
Evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová letos v červenci při schvalování dovozu geneticky pozměněné kukuřice NK 603 z laboratoří Monsanta, určené do krmných směsí, tyto pochybnosti "zelených" vyvracela. Připomenula, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin po vědeckém zkoumání potvrdil, že pozměněná kukuřice je stejně bezpečná jako konvenční. Podmínkou je, že plodiny či osivo s GMO budou označeny tak, aby spotřebitelé i zemědělci mohli zvolit, zda je koupí, nebo nekoupí.
Jak se uvádí v materiálu vydaném letos v dubnu Evropskou komisí, mléko, maso či vejce od dobytka krmeného kukuřicí s GMO však už označovány být nemusí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů