Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci hledají pro boj proti zadrátované přírodě spojence

Ochránci hledají pro boj proti zadrátované přírodě spojence
Příbramsko - V poslední době můžeme sledovat, že přibývají v přírodě závory a ploty. Markantní je situace na jižní Moravě nebo v západních Čechách. Bariéry však rostou také na Příbramsku. Kvůli nim se může i ze sbírání hub nebo procházky stát dost nedostupná záležitost.

Ochranáři přírody hledají kompromis

Ochrana fauny ČR spolu s Klubem českých turistů, Českým rybářským svazem a dalšími občanskými a zájmovými organizacemi protestuje proti zadrátování přírody. Pro dlouhodobou kampaň zvolili název Právo na krajinu. Jak nám potvrdil Pavel Křížek, ochranář z Votic, jde o to, najít způsob, jak zajistit i pro příští desetiletí právo vstupu obyčejných lidí do přírody, aniž by při tom byla nadměrně omezována práva soukromých vlast níků. "Existuje hrozba dalšího omezování základního práva vstupovat do volné přírody, které bylo pro naši republiku tak charakteristické a samozřejmé," vysvětluje Křížek. Připomíná, že ochranáři chtějí spolupracovat i s místními samosprávami, podnikateli nebo politiky. "Chceme vyvolat veřejnou debatu, která by vyústila v zákonná opatření, která by garantovala i do budoucna vstup do volné přírody pro nás pro všechny," potvrdil Křížek s tím, že pravděpodobně tato iniciativa vyvolá spor mezi zájmovými skupinami a vlastníky pozemků. Upozorňuje na to, že v řadě zemí je volný vstup do přírody obrovským problémem. Nejvíc plotů a dalších bariér je ve Velké Británii. Tam podle Křížka dostává svoboda pohybu nejvíc na frak. "Navíc tyto bariéry brání i migraci zvěře, takže jim ubývá," konstatuje votický ochránce.

Chataři brání území dokonce i pěstmi

"Chodíme po vyznačených trasách. Zřejmě jsou značkaři tak šikovní, že se s majiteli pozemků domluví nebo trasu sami dobře přeznačí, protože jsme na žádná velká úskalí nenarazili," říká Alena Kalvasová, předsedkyně klubu sedlčanských turistů. "Vím, že kvůli ohradě s býky se při pochodu Praha-Prčice trasa přeznačovala za Vysokým Chlumcem," dodává. "Běžně se setkáváme s tím, že si majitelé dají plot až k vodě," uvedl Karel Hončík ze sedlčanské organizace Českého rybářského svazu. "Přitom majitelé musí umožnit přístup k vodě v třímetrovém pásmu," žehrá, že zvláště chataři neoprávněně vyznačují svoje územíčko a dávají závory a vyrábějí zákazy vjezdu. "Nevyhýbají se ani fyzickým útokům na nás," připouští. Milan Kubů, jednatel Okresního mysliveckého spolku Příbram, uvádí, že Česká myslivecká jednota iniciativu ochranářů plně podporuje. Obává se však, že současný stav legislativy velké šance lidem, kteří nechtějí žít v zadrátované přírodě, nedává. "Zkuste jít proti svatému právu vlastníků pozemků," říká skepticky. Současně však dodává, že honiteb na území okresu se zatím bariéry tolik nedotkly.
Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů