Čtvrtek, 25. dubna 2024

Francouzi a Češi se setkali u vodního toku

Francouzi a Češi se setkali u vodního toku
Litvínov - Za týden odjíždí 40 žáků litvínovské Scholy Humanitas do francouzského města Le Puy. "Nejedná se o žádné výlety, ale o studijní cesty s pečlivě připraveným programem na obou stranách, který plně koresponduje se školními osnovami," uvedl zástupce ředitele pro praktické vyučování Vladimír Pacina.
Z náhodného setkání dvou škol v rámci zahraničního projektu Socrates totiž vznikla trvalá spolupráce. Ta vyústila v září tohoto roku vzájemnou výměnou žáků těchto škol. "K prvnímu kontaktu došlo již v roce 1999 návštěvou žáků střední zemědělské školy z města Le Puy ve Francouzském středohoří nedaleko Lyonu v Litvínově. Pokračovala výměna zkušeností obou škol a v tomto týdnu přijelo do Litvínova 40 žáků s jejich profesory," vzpomíná Pacina. Francouzi si prohlédli město Litvínov a byli přijati starostou města Karlem Zdražilem a zástupcem starosty Milanem Šťovíčkem. "V průběhu své návštěvy pracují francouzští přátelé společně s našimi žáky na programu Vorort. Jeho hlavním cílem je monitorování malého vodního toku. Ve smíšených francouzskočeských skupinách si při praktické činnosti v terénu vyměňují zkušenosti v oblasti práce z mobilních laboratoří," popisuje Pacina mezinárodní spolupráci. Francouze podle něj zajímá také těžba hnědého uhlí a následná rekultivace krajiny. Hlavním předmětem jejich zájmu je především zemědělství v regionu. "Tady nám velmi pomohla Okresní agrární komora v Mostě. Paní ředitelka Holadová udělala maximum pro zajištění exkurzí do zemědělských podniků zaměřených jak na živočišnou, tak na rostlinnou výrobu a sama pak odpověděla na četné a profesionálně zaměřené dotazy žáků hostující školy. Jeden den byl věnován také návštěvě hlavního města. Prohlídka Prahy s profesionální průvodkyní a tlumočnicí zároveň Francouze doslova nadchla," dodává Pacina. "Měli jsme na výběr mezi Španělskem, Švýcarskem a Anglií. Žáci ale upřednostnili Českou republiku, protože Praha má ve Francii dobré jméno," řekl jeden z učitelů Gache Jean Luc.
Příští týden v neděli odjíždí žáci Scholy Humanitas do Francouzského středohoří, kde je pro ně připraven stejně hodnotný program, zaměřený tentokrát na životní prostředí navštívené oblasti. A protože na partnerství škol mají zájem také obě města, odjíždí se žáky Scholy Humanitas rovněž zástupce města.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů