Čtvrtek, 28. března 2024

Danone prohrála spor o značku BIO

Danone prohrála spor o značku BIO
Francouzská nadnárodní společnost Danone prohrála u pražského Vrchního soudu spor ve věci neoprávněného užívání značky BIO. Případ se vrátil na stůl Městskému soudu v Praze.
Největší český výrobce ekologických produktů - společnost Pro-Bio zažalovala společnost Danone za to, že na svých jogurtech používala značku BIO. Ta je přitom určena pouze pro výrobky ekologického zemědělství.
"Šlo o jogurty BIO bifidus aktiv, které nyní znají spotřebitelé pod názvem Activia. Tvrdíme, že Danone využila nedokonalé právní úpravy, klamala spotřebitele a dopustila se nekalé soutěže," řekl Právu Pavel Franc z Ekologického právního servisu, který společnost Pro-Bio zastupuje.
"Akciová společnost Danone bere rozhodnutí Vrchního soudu v Praze na vědomí a vyčká na rozhodnutí Městského soudu v Praze. Více se k tomuto rozhodnutí vyjadřovat nebude," řekl Právu ředitel kvality Danone Miloš Štafen.
Žalobu na Danone podala firma Pro-Bio společně s KEZ (kontrola ekologického zemědělství) už v roce 1999. Městský soud v Praze žalobu v květnu loňského roku zamítl s tím, že mezi Danone a Pro-Bio neexistuje soutěžní vztah. Proti rozhodnutí se žalobce odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, a ten odvolání vyhověl.
Do roku 2001 upravovala fungování ekologického zemědělství pouze vyhláška ministerstva zemědělství. Ta zakazovala používat značku "bio" a "eko" jako předponu na produktech, které nepocházejí z ekologického zemědělství. "Danone ale vyhlášku obešla tím, že použila BIO jako samostatně stojící slovo," vysvětlil Franc. Danone stáhla jogurty se značkou BIO až v roce 2001 poté, co začal platit zákon o ekologickém zemědělství. Ten použití značky pro neekologické výrobky zakázal.
Česká firma Pro-Bio žádá od Danone veřejnou omluvu v celostátním tisku. Podle France Danone využila obrovského zájmu lidí o tento typ produktů. "V roce 1998 se česká dceřiná společnost stala nejrychleji rostoucí firmou v rámci koncernu Danone Group. Po úspěchu v prodeji začaly označení BIO používat i firmy Galas vyrábějící jogurty Yoplait, či Olma.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů