Čtvrtek, 25. dubna 2024

Město rozjíždí kompostárnu

Město rozjíždí kompostárnu
Zcela novou kompostárnu otevřelo včera město Pardubice v Dražkovicích. S pomocí státní dotace město získalo zařízení, jež zhodnotí například posečenou trávu z ploch veřejné zeleně, která v mnoha případech doposud končí pouze jako odpad na skládce.

Pardubice - V místech bývalé skládky odpadů v areálu Služeb města Pardubic vyrostla během půl roku kompostárna, která má zlepšit nákladání s odpady nejen v samotném městě, ale k dispozici bude i ostatním zájemcům. Ti ostatně mají ze zákona povinnost využívat organickou hmotu ekologickým způsobem a neměla by proto končit na skládkách.
"Kompostárna zapadá do koncepce odpadového hospodářství Pardubického kraje, není ale omezena jen na město. Rodila se dlouho a bolestně, ale nakonec díky dotacím a rozhodnutí města vznikla," uvedla Lea Tomková, ředitelka Služeb města Pardubic, které mají kompostárnu od města v pronájmu.
Na městských službách bude také záležet, jak rychle se jim podaří betonovou plochu kompostárny, která rozlohou zabírá dvě fotbalová hřiště, zaplnit. Její kapacita je projektována na zpracování devíti tisíc tun kompostovatelné hmoty ročně. Půjde především o trávu posečenou z veřejný prostranství, spadané listí a dřevěný odpad. V podobě kompostu, u něhož se bude sledovat ekologická nezávadnost, se pak bude vracet zpět na městské trávníky či na rekultivaci.
"Půjde o artikl, který zlepší ekonomiku provozu městského podniku," nechal se slyšet náměstek primátora Jaroslav Deml.
Doba výroby kompostu bude záviset na druhu zpracovávaného odpadu a ročním období. Proces kompostování tak bude trvat v rozmezí od tří do pěti měsíců. Stavba by neměla ohrozit životní prostředí, dešťové a povrchové vody budou odváděny do dvou odpadních jímek.

PARDUBICE CHTĚJÍ DOSTÁT ZÁKONU
Město jako vlastník zeleného odpadu se o něj musí postarat ekologickým způsobem. I proto vznikla kompostárna za 15 milionů.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů