Čtvrtek, 18. dubna 2024

Londýn má mapu hluku

Londýn má mapu hluku

Londýňané mají od nynějška možnost zjistit, jak hlučná je oblast, v níž bydlí či pracují. Stačí si na internetu najít adresu noisemapping.org, kde britská vláda zveřejnila mapu nejhlučnějších pásem v metropoli. London Road Traffic Noise Map, tedy mapu dopravního hluku londýnských ulic, nechalo zpracovat ministerstvo životního prostředí.

Úroveň hluku je zobrazena různými barvami: nejnižší hladina kolem 20 decibelů má zelenou, naopak nejvyšší v hodnotách od 80 decibelů výš tmavě modrou.

Vědci se při vytváření mapy zaměřili jen na akustickou situaci na zemi, letecký hluk nevzali v potaz, protože sběr údajů zachycujících více druhů hluku by byl časově velmi náročný. Jako nejhlučnější oblasti Londýna se ukazují vedle zóna kolem City v centru města Westminster, Hounslow a Kensington/Chelsey. Přes Hounslow například vede silně frekventovaná spojnice na mezinárodní londýnské letiště Heathrow.

V Downing Street, kde je sídlo britských premiérů, bylo zaznamenáno 53 decibelů, což se rovná zhruba intenzitě běžného hovoru. Královský Buckinghamský palác, kde sídlí britská panovnice, už ale leží v pásmu s 80 decibely.

Zpracování mapy a její zpřístupnění na internetu spadá do iniciativy britské vlády směřující ke snížení hladiny hluku jak v metropoli, tak v celé zemi. Do roku 2007 by měla být zpracována hluková mapa všech ulic v Británii.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů