Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ptačí rezervace na pranýři

Ptačí rezervace na pranýři
Vláda se ocitla mezi mlýnskými kameny: Není schopna se dohodnout na ptačích rezervacích, které měly být vyhlášeny k datu vstupu Česka do Evropské unie, tedy k 1. květnu letošního roku. Proti některým oblastem totiž protestují těžaři i kraje. Ani tripartita z konce tohoto týdne nevyřešila všechny sporné body. Pokud se nepodaří území vyhlásit v nejbližší době, hrozí Česku citelné sankce.
Ptačí rezervace, které mají být soustavou evropské sítě chráněných území Natura 2000, zkoušeli ministři vymezit už několikrát, vždy bez výsledku. Protestují proti nim zejména společnosti, které tam, kde mají být ptáci zvlášť chráněni, těží toho času uhlí.
Na poslední tripartitě tento čtvrtek nakonec těžaři částečně zvítězili. Patrně se nebudou plně podřizovat pravidlům správy těchto území. Pokud už mají schválen dobývací prostor, nebudou muset žádat o povolení při změně činnosti. Dohodli se na tom se zástupci ministerstva životního prostředí.
Pravidlo ochrany má platit obecně pro všech 40 ptačích oblastí. V přibližně 20 z nich ale leží nějaký lom či důl. " Prakticky se však bude výjimka týkat dvou - Heřmanského stavu na Karvinsku a Beskyd. V obou lokalitách se těží uhlí," řekl náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.
" V ptačích oblastech je povinnost zajistit ochranu těch druhů ptáků, kvůli kterým je území vymezeno," řekl nám Vlastimil Karlík z ekologického sdružení Arnika. " Takový kompromis mezi ministerstvem a odbory je možný v případě, že konkrétní ptačí druhy nebudou ohroženy. Nevládní organizace to budou sledovat, a pokud by praxe ukázala, že k tomu dochází, stěžovaly by si," dodal.
Kompromis je možná nakonec lepší než vyhlídka na to, že by byly ptačí rezervace vymezeny pozdě. " Česko je mělo vyhlásit již 1. května, ale ministerstvu životního prostředí se podařilo u Evropské komise termín odložit na podzim. Pokud se je ale vládě nepodaří vyhlásit v nejbližší době, hrozí během několika týdnů, že nám Evropská komise pošle varovný dopis. Pokud by se nějaký určitý termín opět nesplnil, bude se tím zabývat Evropský soudní dvůr. Podle jeho rozsudku by pak Česko mohlo platit velké sankce," vysvětlil Karlík. Sankce by mohly být citelné: 15 000 až 100 000 eur denně. Hrozí dokonce i pozastavení finanční pomoci ze strukturálních fondů.
Po poslední tripartitě by se měly návrhy nejméně sporných oblastí dostat na program jednání vlády už příští týden. Odbory si vyžádaly, aby se jednotlivá území schvalovala zvlášť a aby ministerstvo životního prostředí návrh projednalo se Svazem měst a obcí. Ten ale podle Mika zatím nezaslal své výhrady v připomínkovém řízení. Svaz průmyslu a dopravy zase podmínil svůj souhlas s oblastmi vyhodnocením dopadů evropské ekologické legislativy na české hospodářství.
Na nadcházejícím zasedání vlády chce ministerstvo vyřešit zhruba polovinu rezervací, tedy asi dvacet. Tam, kde ministerstvo nebude kvůli evropským směrnicím schopno vyhovět výhradám, bude mít poslední slovo vláda.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů