Pátek, 19. dubna 2024

Rakouské firmy hledají partnery zvláště na jihu Moravy

Rakouské firmy hledají partnery zvláště na jihu Moravy
Servis pro rakouské, ale i české podnikatele, konzultace, prezentace. Především menší firmy se obracejí na Hospodářskou komoru Rakouska.

"Slyšel jsem, že Česká republika prožívá stavební boom obytných domů. To by pro mě, jako výrobce kuchyňského nábytku, mohla být dobrá obchodní příležitost!" Tahle otázka, kterou položil na výstavě v Brně jeden rakouský podnikatel, měla za následek intenzívní rešerše, které prováděla kancelář obchodního oddělení Rakouského velvyslanectví v Praze.
Nakonec, po provedeném průzkumu, se firma rozhodla otevřít v Praze showroom a nyní už je obchodně úspěšná. Toto je jeden případ z dlouhého seznamu konkrétní podpory, kterou oddělení poskytuje rakouským podnikatelům při jejich vstupu na český trh.
Obchody přirozeně nejsou jednosměrná ulice. Obchodní oddělení je k dispozici také českým podnikům. Zvláště po vstupu Česka do Evropské unie je vidět i u českých podnikatelů zvýšený zájem o vyhledání rakouských partnerů.
Rakouská hospodářská komora, (členství rakouských firem je v komoře povinné, pozn. red.) má díky obchodním zastupitelstvím po světě sedmdesát zahraničních oddělení. Obzvlášť podporované jsou v poslední době kanceláře v sousedních zemích, jako je Česko, s řadou obchodních příležitostí.

Úkolem obchodního oddělení je pomáhat radou podnikům - členům Hospodářské komory Rakouska - v otázkách týkajících se obchodní činnosti v Česku. Při vstupu na český trh jsou jim poskytovány informace o vývojových trendech, o tuzemské výrobě a objemu dovozu, o tržních potenciálech a cenách a konečně o šancích výrobků na českém trhu.
Odborníci hledají pro každý případ obchodní partnery a podporují rakouské firmy při navazování kontaktů s potenciálními českými zákazníky. Servis je rakouským členům komory k dispozici v rámci bezplatného základního kontingentu "Expor-Support".
K tomu patří i příprava prezentací výrobků, ale také - a to právě v Česku - konzultace při výběru vhodných investičních objektů. Rakousko je totiž nejen třetí nejdůležitější obchodní partner Česka, ale i třetí největší zahraniční investor.
Pro skupiny výrobků, o které rakouští podnikatelé při obchodech s Českem projevují obzvláštní zájem, organizujeme řadu akcí. Jedno těžiště jsou potraviny. Po vstupu Česka do unie, díky velkému zájmu českých konzumentů o nové speciality, byly organizovány prezentace rakouských potravinářských výrobků v Praze i v rámci brněnské výstavy Salima. Další prezentace je plánovaná na jaro 2005 v Praze.
Začátkem září proběhla doposud největší prezentace rakouských vín v Praze. V říjnu se v Praze připravuje "Austria Showcase" techniky životního prostředí, kromě toho jsou plánované prezentace dopravní techniky, dřevostavby, dodavatelů součástí automobilového průmyslu.
Četné rakouské malé a střední podniky hledají nyní obchodní partnery v jižních oblastech Česka. Na jižní Moravě je proto zajišťován informační servis, začátkem září byla v Brně otevřena marketinková kancelář. Společně s ní jsou organizovány partnerské akce pro obory mechatronika a dřevo- a kovoobrábění.
To vše ukazuje na úzkou spolupráci firem z obou zemí. Ve společném ekonomickém prostoru unie mohou rakouské a české podniky zvyšovat konkurenceschopnost při mizejících byrokratických překážkách jen za pomoci úzké spolupráce. (Aktuální informace najdete na www.austriantrade.cz.)
[*]
AUTOR: Autor je obchodní rada Rakouského velvyslanectví v Praze
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů