Středa, 24. dubna 2024

Nákladní automobily dostanou katalyzátory

Nákladní automobily dostanou katalyzátory
Na nadcházejícím 60. ročníku Mezinárodní výstavy užitkových automobilů v Hannoveru (23. až 30. září) se představí nákladní automobily a autobusy vybavené katalyzátory a filtry, které z výfukových plynů odstraní i pevné částice, píše list Handelsblatt.
Automobilky DAF, Iveco, Mercedes-Benz, Renault Truck a Volvo Truck, které mají dohromady na 80 procent evropského trhu nákladních automobilů, zavádějí technologii SCR (Selective Catalytic Reduction).
V katalyzátoru se pomoci vstřikování čpavku mění kysličník dusíku v dusík a vodní páru. Protože je ale čpavek zařazen mezi nebezpečné látky, vstřikuje se do motoru vodní roztok močoviny s názvem AD-Blue. Roztok se vstřikuje ze zvláštní nádrže do horkých spalin. Takže vozy s touto technologií mají na palubě další tank, který řidič doplňuje u čerpacích stanic. Ovšem čerpací stanice ještě nejsou v tomto směru vybavené. Výrobci proto nabízejí nádrže pro Ad-Blue o obsahu až 150 litrů. To by mělo stačit zhruba na deset tisíc kilometrů jízdy.
Tato technologie šetřící životní prostředí není levná. Základní cena pro jeden nákladní automobil leží u hranice pěti tisíc eur. Podle výrobců nákladních automobilů jde ale o investici, která se vyplatí. Díky zlepšenému spalování spotřebují motory až o pět procent paliva méně. Navíc budou využívat zvýhodnění pro auta s nejvyšší "ekologickou" třídou, a to v celé Evropě.
Nejdůležitější ovšem je, že se sníží vypouštění škodlivin z výfuků užitkových vozů až o 80 procent, ve srovnání s nynější euronormou euro 3, píše list Handelsblatt. Například automobilka DaimlerChrysler vystaví v Hannoveru kompletní rodinu nákladních automobilů pro dálkovou dopravu, které už splní ekologickou normu euro 4 a po vybavení technologií SCR dokonce i očekávanou normu Euro 5. První takto vybavené automobily by měli zákazníci dostat už v lednu příštího roku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů