Pátek, 29. března 2024

Slavnostně převezmou kogenerační jednotku

Slavnostně převezmou kogenerační jednotku
Jirkov - Radnice v Jirkově chystá na čtvrtek slavnostní převzetí kogenerační jednotky, která bude na jirkovské skládce ve Vysoké Peci vyrábět z plynu elektrickou energii. Představí tam také první výsledky ze zkušebního provozu.
Na slavnostní předání byli pozváni zástupci ministerstva životního prostředí, krajského úřadu i sousední chomutovské radnice, společně s domácími Jirkovskými to bude asi čtyřicet lidí. Přestřižení pásky bude symbolizovat předání kogenerační jednotky městu, které ji zase rovnou předá do provozování Podniku služeb Jirkov.
Kogenerační jednotka stála město necelých devět milionů korun, částečně na ní přispěl Státní fond životního prostředí. Díky vybudované technologii bude moci Podnik služeb vyrábět z plynu, který uniká ze skládky komunálního odpadu, elektrickou energii. Tu bude dodávat do veřejné sítě. Náklady na stavbu by se tak měly vrátit během pěti až sedmi let.
Plyn unikající ze skládky se musí při větším množství buď spalovat naprázdno nebo se dá využít pro výrobu elektrické či tepelné energie. Jirkovští zvolili první možnost, protože druhá by podle výpočtů nebyla tak efektivní. První výsledky z provozu budou představeny už při slavnostním předávání, protože jednotka už běží ve zkušebním provozu.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů