Středa, 24. dubna 2024

Děti se učí zacházet s bioodpadem

Děti se učí zacházet s bioodpadem
České Budějovice - V rámci projektu centra globální ekologické výchovy Cassiopea se studenti některých českobudějovických škol podrobně seznámili s problematikou třídění a využití biologického odpadu. Do zajímavého programu se v rámci hodin biologie zapojili loni na jaře také primáni Gymnázia Jírovcova.
"Nejdříve se museli seznámit s tím, co to biologický odpad je. V teoretické části se snažili vyhodnotit nejlepší formu jeho využití. Jednoznačně se shodli na výrobě bioplynu - uvolněný methan neuniká do ovzduší, ale spaluje se, a to, co zbude, se dá ještě využít jako kompost," tlumočí závěry svých studentů Jarmila Ichová.
V praxi si pak děti na školní zahradě vytvořily z trávy, trochy zeminy, ale i odpadu, který si přinesly z domova, vlastní kompost. Ten najde uplatnění na jaře při přesazování školních květin. "Líbilo se mi, jak se toho zúčastnili i rodiče, jak posílali slupky z brambor, ohryzky, oškrábanou mrkev, zelí a podobně. S těžšími pracemi primánům pomohli sextáni, pozorování pak bylo na těch mladších."
Zhruba po čtrnácti dnech zaznamenali studenti známky rozkladných procesů a později i jejich výsledky. "Chodili měřit teplotu a zjistili, že je uvnitř šedesát stupňů, i když okolní teplota je třeba 15 C. Zjišťovali také, jak rychle se jednotlivé složky kompostu rozpadají. Nejzajímavější byl závěr, ve kterém se zjišťoval počet půdních organismů a určovali jsme i jednotlivé druhy," popisuje Ichová.
Její studenti získali nejen nové znalosti v oboru biologie, ale seznámili se s problematikou třídění odpadu, která dosud v domácnostech není běžným jevem. "Podle vyhlášky ministerstva životního prostředí musíme do roku 2010 snížit množství bioodpadu na skládkách oproti roku 95 o 25 %. A u nás lidé neumějí třídit ještě ani plasty nebo sklo, natož biologický odpad," vyzdvihuje Ichová význam projektu.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů