Pátek, 19. dubna 2024

Evropský den bez aut 2004 byl jednoznačně úspěšný

Evropský den bez aut 2004 byl jednoznačně úspěšný

Česká republika se do Evropského dne bez aut (22. září) a Evropského týdne mobility (16. – 22. září) zapojila již potřetí. Ministerstvo životního prostředí obě akce koordinovalo a podpořilo. Do obou aktivit Evropského dne bez aut se letos zapojilo 25 měst, což je téměř dvojnásobek loňského (13) a více než čtyřnásobek předloňského (6) počtu zapojených měst.

 Evropského dne bez aut (EDBA) a Evropského týdne mobility (ETM) 2004 se v České republice zúčastnila města Boskovice, Bohumín, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Ostrava, Olomouc,  Strakonice, Telč, Třebíč a Vsetín. Města Karviná, Pelhřimov, Písek, Prostějov, Velké Meziříčí a Znojmo se zapojila do Evropského dne bez aut. Připojila se i města, která podpořila Evropský týden mobility či Evropský den bez aut konkrétními akcemi -  Brno, Plzeň, Praha, Přerov, Tábor, Turnov a Zlín. Ta však nepodepsala Chartu Evropského dne bez aut, takže jim patřil jen status podporovatelů. Vedle propagačních akcí totiž letos musely podle Charty městské úřady či magistráty poprvé přijmout jedno či více tzv. trvalých opatření (tedy uskutečnit jeden či více projektů na zklidnění dopravy ve městě či na zvýšení bezpečnosti chodců při pohybu ve městě). Evropský den bez aut spolu s Evropským týdnem mobility tak přinesou občanům měst užitek i v dlouhodobé perspektivě.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek přijel v sobotu 18. září do Telče a zúčastnil se zde akcí pořádaných v rámci Evropského týdne mobility. Zástupci města mu předvedli přijaté opatření – zklidnění dopravy u školy v Telči, členové Hnutí Brontosaurus ministra svezli ekologickým vozítkem a pak se ministr vydal v doprovodu senátora Václava Jehličky, starosty Telče Romana Fabeše a dalších zástupců města do Černíče, kde vysadil strom na jednom z ostrovů Přírodní památky Černíč, která byla revitalizována z prostředků MŽP. 

Ve středu 22. září jel ministr Ambrozek na zasedání dolní komory parlamentu vlakem a na kole. Odpoledne navštívil akci sdružení Auto*Mat v Praze a až do večera se po městě pohyboval MHD. Také ministr dopravy Milan Šimonovský a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda jeli tento den do práce na kole, zatímco předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek do Sněmovny běžel. Podporu akci vyjádřili i  ministr informatiky Vladimír Mlynář, vedoucí Úřadu vlády Aleš Šulc, krajští hejtmani a radní, řada poslanců, senátorů a českých europoslanců či vedení KDU-ČSL.

Hromadná městská doprava zdarma byla tento den v Hodoníně, Hradci Králové Chrudimi, Karviné, Kroměříži, Plzni, Strakonicích, Třebíči a Turnově, částečně také v Ostravě a Znojmě.

V Evropě se do ETM zapojilo 372 měst (a 468 akci podpořilo), k Evropskému dni bez aut se přihlásilo 1537 měst (z velkoměst  např. Dublin, Kodaň, Helsinky, Lisabon, Lublaň, Madrid, Stockholm, některé městské části Londýna, Paříže a Budapešti a další). Přes 236 měst Evropy EDBA podpořilo. Tato osvětová akce začíná získávat přívržence i na jiných kontinentech, takže letos se do akce zapojilo také několik měst z Japonska, Brazílie, Kolumbie či Tchaj-wanu nebo kanadského Montralu.

Bezpečné ulice pro děti

Evropská unie chtěla volbou hesla „Bezpečné ulice pro děti“ upozornit na cíl snížit počet dětských obětí dopravních nehod do roku 2010 alespoň na polovinu. Statistika uvádí, že každým rokem v zemích EU zahyne při dopravních nehodách více než 2000 dětí mladších 17 let a tisíce dalších dětí jsou při nehodách zraněny. Rozvoj automobilové dopravy ohrožuje  zdraví a bezpečnost dětí ale i skrytou formou (nárůst dětského astmatu a nemocí dýchacích cest).

Evropský den bez aut iniciovala Evropská komise v roce 2000 a od té doby patří k významným dnům Evropy v ochraně životního prostředí. Akce si drží stálý termín, kterým je 22. září. Cílem je informovat o výhodách MHD, veřejné dopravy silniční i železniční, cyklistiky a chůze a upozornit na problémy, které s sebou nese individuální automobilová doprava. Letošní EDBA byl rovněž 12. ročníkem českého Dne bez aut, který již tradičně vyhlašuje sdružení Děti Země.

Další informace:

www.env.cz

http://www.22september.org

www.automat.ecn.cz

www.detizeme.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů