Úterý, 16. dubna 2024

KRNAP zabojuje o evropské peníze

KRNAP zabojuje o evropské peníze
Krkonoše - Rekonstrukce cest, nákup ekologických autobusů a investice do cyklostezek. To je jen částečný výčet aktivit, na jejichž financování by chtěla Správa Krkonošského národního parku získat prostředky od Evropské unie.
"V tento okamžik má Správa KRNAP zažádáno nebo připravuje projekty přesahující objem několika desítek milionů korun. Chceme využít hlavně fondy, které jsou určeny pro rozvoj cestovního ruchu," vysvětlil Radek Drahný, tiskový mluvčí Správy KRNAP. KRNAP by například rád získal peníze na nákup ekologických autobusů. "Ekobusy by měly jezdit na trasách Horní Mísečky - Vrbatova bouda, Špindlerův Mlýn - Špindlerova bouda a na páteřní trase Krkonošských autobusových linek Harrachov - Horní Malá Úpa," upřesnil mluvčí.
Možností, na co lze získat evropské peníze, je podle Drahného více. Jde například o projekty zaměřené na ekologickou výchovu, obnovu historických památek či elektronický monitoring návštěvnosti ve vybraných lokalitách parku.
"Vzhledem k velkému zájmu různých institucí o finance z evropských fondů je nejisté, které projekty budou podpořeny a nakonec i realizovány. Nicméně vzhledem k nejistotě financí plynoucích ze státního rozpočtu bude jakákoliv podpora z evropských fondů vítanou injekcí pro rozvoj Krkonoš," zdůraznil Radek Drahný.
Na nutnost zaměřit se na získávání finančních prostředků od EU upozornil při své nedávné návštěvě Jilemnicka europoslanec Jozef Zieleniec. "Je nutné počítat s tím, že pokud nenabídneme na všech úrovních kvalitní projekty, tak peníze do Česka prostě nepřijdou. Budou-li dobré projekty, budou i peníze. Nebudou-li projekty, peníze nebudou," řekl europoslanec.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů