Biopotraviny se začínají zabydlovat na domácím trhu
Vysočina Poptávka po biopotravinách v tuzemsku v posledních letech stoupá
meziročně bezmála o pětinu. Přesto podle Tomáše Václavíka z agentury Green
Marketing je podíl biovýrobků na celkové spotřebě potravin v ČR menší než
desetina procenta, zatímco průměr EU převyšuje dvě procenta. "Spotřeba
biopotravin poroste v rámci Evropské unie i v České republice. Zákazníci stále
víc chtějí takovou kvalitu, jíž konvenční zemědělství nemůže
dosáhnout,"přiblížila Jana Kotoučková ze Svazu ochránců přírody, pořadatelka
mítinků o hospodaření a bioproduktech. "Obrat s biopotravinami loni dosáhl 240
milionů korun a dál poroste,"poukázal Václavík s tím, že nárůstu spotřeby by
pomohla větší propagace. "Registrujeme rok od roku větší zájem,"přiblížil
majitel makrobiotické prodejny Natural Plus v Jihlavě Vít Prchal s tím, že
zákazník se za vyšší kvalitu musí smířit s vyšší cenou. Privátní zemědělec Josef
Sklenář ze Sasova u Jihlavy pěstuje v deklarované kvalitě bio brambory a cibuli.
K tomu v téže jakosti produkuje maso hovězí a vepřové. "Certifikovaná porážka
pro ekozemědělství nám v Kostelci poráží zvířata a Kostecké uzeniny nám vyrábějí
bio uherský salám, bio bok a bio sušený špek," přiblížil Sklenář s tím, že firma
po dlouhé době opět zmiňované výrobky vyváží. Privátní biozemědělec František
Holub z Čihalína na Třebíčsku nabízí pšenici, žito, ječmen a pohanku. "Mlynář
ode mne bere celý rok pšenici a žito, což je moje jistota. Obecně zájem o
bioprodukty rolníků klesá, zato zpracovatelé a obchodníci se snaží platit málo a
prodávat draho,"vyjádřil svůj názor Holub s tím, že například pohanku by mohl
prodat po 9 korunách za kilogram, markety tutéž plodinu po vyloupání prodávají
za 80 korun. "Pohanku v biokvalitě máme 65 korun za kilogram, konvenční po
52,"doplnil Prchal.
Vysočina Poptávka po biopotravinách v tuzemsku v posledních letech stoupá meziročně bezmála o pětinu. Přesto podle Tomáše Václavíka z agentury Green Marketing je podíl biovýrobků na celkové spotřebě potravin v ČR menší než desetina procenta, zatímco průměr EU převyšuje dvě procenta. "Spotřeba biopotravin poroste v rámci Evropské unie i v České republice. Zákazníci stále víc chtějí takovou kvalitu, jíž konvenční zemědělství nemůže dosáhnout,"přiblížila Jana Kotoučková ze Svazu ochránců přírody, pořadatelka mítinků o hospodaření a bioproduktech. "Obrat s biopotravinami loni dosáhl 240 milionů korun a dál poroste,"poukázal Václavík s tím, že nárůstu spotřeby by pomohla větší propagace. "Registrujeme rok od roku větší zájem,"přiblížil majitel makrobiotické prodejny Natural Plus v Jihlavě Vít Prchal s tím, že zákazník se za vyšší kvalitu musí smířit s vyšší cenou. Privátní zemědělec Josef Sklenář ze Sasova u Jihlavy pěstuje v deklarované kvalitě bio brambory a cibuli. K tomu v téže jakosti produkuje maso hovězí a vepřové. "Certifikovaná porážka pro ekozemědělství nám v Kostelci poráží zvířata a Kostecké uzeniny nám vyrábějí bio uherský salám, bio bok a bio sušený špek," přiblížil Sklenář s tím, že firma po dlouhé době opět zmiňované výrobky vyváží. Privátní biozemědělec František Holub z Čihalína na Třebíčsku nabízí pšenici, žito, ječmen a pohanku. "Mlynář ode mne bere celý rok pšenici a žito, což je moje jistota. Obecně zájem o bioprodukty rolníků klesá, zato zpracovatelé a obchodníci se snaží platit málo a prodávat draho,"vyjádřil svůj názor Holub s tím, že například pohanku by mohl prodat po 9 korunách za kilogram, markety tutéž plodinu po vyloupání prodávají za 80 korun. "Pohanku v biokvalitě máme 65 korun za kilogram, konvenční po 52,"doplnil Prchal.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích