Sobota, 20. dubna 2024

Slovenští vodohospodáři odmítají vést ropovod přes Žitný ostrov

Slovenští vodohospodáři odmítají vést ropovod přes Žitný ostrov
Ropovod Družba má být do roku 2006 prodloužen ze Slovnaftu u Bratislavy až do rakouské rafinérie OMV u Schwechatu nedaleko Vídně.
Avšak proti ropovodu se začaly zvedat hlasy. Zejména vodohospodáři se bouří, protože jeho trasa má vést přes chráněnou oblast Žitného ostrova, a to je pro ně nepřípustné.
Dobře si totiž pamatují rok 1971, kdy po havárii ve Slovnaftu byly trvale poškozeny některé vodní zdroje v okolí Bratislavy. "Případná havárie na tomto ropovodu by měla nedozírné důsledky, navíc v tak rovinatém terénu, jako je Žitný ostrov," píše se v prohlášení Slovenského vodohospodářského podniku. Slovenská firma Transpetrol, která má slovenskou část ropovodu stavět, proto uvažuje o jeho obalení ocelovým, nikoliv betonovým pláštěm, aby se podobným nehodám předešlo.
Podle Dušana Čerešňáka ze slovenského ministerstva životního prostředí by bylo nejjednodušší, kdyby investor ustoupil od původního záměru a trasu ropovodu nevedl přes Žitný ostrov. V opačném případě musí být splněny přísné technické podmínky, aby ropovod neohrozil životní prostředí.
"Už během posuzování vlivu stavby na životní prostředí společnost Transpetrol pečlivě vyslechla a zapracovala do projektu připomínky všech zúčastněných stran, kterých se projekt přímo dotýká", uvedl v deníku SME generální ředitel Transpetrolu Štefan Czucz.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů