Čtvrtek, 28. března 2024

Opava se chystá vyrábět z trávy palivo do kotelen

Opava se chystá vyrábět z trávy palivo do kotelen
Opava Tráva z opavských zahrad a parků by už neměla končit jen na skládkách. Opa va chce být prvním městem v ČR, které by bioodpad zpracovávalo a dále využívalo. Z použitelného bioodpadu by se mělo vyrábět palivo pro kotelny.
Opavští přišli s myšlenkou zpracovávat bioodpad už před dvěma lety. Tehdy však politici ještě nevěděli, jak zpracovaný odpad využít. Loni a letos už ale provedli testovací zkoušky v kotelně a začali jednat o tom, aby výrobky a způsoby zpracování prošly českými normami.
Radnice míní, že zpracování bioodpadu městu pomůže splnit zákonné normy požadované Evropou i českou vládou. V roce 2013 budou města moci ukládat na skládky jen polovinu bioodpadu ukládaného v roce 1995. V roce 2020 to už bude jen něco přes třetinu odpadu z roku 1995." N yní je v rámci nakládání s komunálním odpadem na území města vyseparováno asi čtyři tisíce tun bioodpadu a výhledově lze předpokládat navýšení na osm tisíc tun," konstatovala vedoucí odboru životního prostředí Marie Vavrečková.
Továrna by měla stát ve Vávrovicích ( U Kříže - Malé Pole)." Vytypovaný pozemek sousedí s pozemky soukromých vlastníků, kteří by byli ochotni je prodat," uvedl náměstek primátora Pavel Mališ ( ODS). U místění nakonec přijali navzdory prvotním protestům i vávrovičtí zastupitelé. P olitikům především vadilo, že by továrna mohla zapáchat.
" Podle mého soudu to dokonce voní. I když fialky to nejsou," říká optimisticky náměstek Mališ. N a výstavbu chce Opava získat dotace z ministerských zdrojů i z evropských fondů.
" Pokud postoupíme v jednání dál, budeme v prosinci nebo v březnu žádat o souhlas s výstavbou zastupitelstvo," uvedl primátor Zbyněk Stanjura ( ODS). Výstavba má zatím podporu napříč zastupitelstvem.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů