Čtvrtek, 28. března 2024

Netradiční zdroje

Netradiční zdroje
Výroba energie z obnovitelných nebo netradičních zdrojů má v naší zemi zcela určitě značné rezervy. Stačí jen vzpomenout na zbytkový komunální odpad. Je sice již několik spaloven, které ho energeticky využívají (Praha, Liberec), ale stále ještě většina tohoto odpadu končí na skládkách. Před několika lety jsem četl odhad, že ve zbytkovém komunálním odpadu v naší republice je skryta energie odpovídající 3,5 mil. tunám energetického hnědého uhlí. V roce 1997 jsem ve Švýcarsku navštívil dvě spalovny, z nichž jedna byla přímo v aglomeraci Curychu a obě vyráběly elektřinu a teplo. Bylo nám sděleno, že v roce 2000 bude muset veškerý zbytkový komunální odpad "projít" spalovnami. Jistě ve Švýcarsku je větší kázeň občanů při třídění komunálního odpadu.

Část odpadu z těžby dřeva je využívána v elektrárnách ČEZ, stále více se část obyvatel vrací k samotěžbě dřeva. Je to často reakce na zvyšování cen zemního plynu a elektřiny. Ale stačí se např. podívat do bavorského pohraničí. Téměř každá usedlost je obklopena palivovým dřevem. I poměrně bohatí Němci umějí šetřit a vědí velice dobře, že v lesích mají dost vlastního paliva. Rád bych připomenul ještě jeden poměrně velký zdroj. A tím je okolí železničních tratí a silnic. Jsou totiž porostlé keři a stromy, které je třeba v určitých časových intervalech kácet a likvidovat. Jako bývalý pracovník Českých drah jsem v kontaktu s příslušnými pracovníky a vím, že i České dráhy připravují projekty energetického využití dřevní hmoty vytěžené z traťových těles. Toho dřevního odpadu jsou totiž tisíce tun a bude záležet na tom, jak skloubit práce při údržbě traťového tělesa, skladování a konečné energetické využití. Snad se podaří dosáhnout i na některé dotační tituly. A podobně! je tomu okolo silnic.

České dráhy mají možná výhodu provozní řady vlastních kotelen. To organizace zabezpečující údržbu silnic většinou nemají. Řešením by však bylo uplatnit takto získané obnovitelné palivo v nějaké regionální kotelně.

Nově připravovaná legislativa počítá s tím, že při výstavbě nových nebo rekonstrukci stávajících tepelných zdrojů bude zakotvena povinnost prověřit možnost využívání obnovitelného energetického paliva. Nebude to určitě jednoduchý proces a bude složitý na kooperaci mezi budoucím provozovatelem takového zdroje a dodavateli obnovitelného paliva. Bude třeba zabezpečit dostatečné skladové kapacity, ale jednou se začít musí.

AUTOR: Josef Šalda
Čelákovice
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů