Čtvrtek, 18. dubna 2024

Města a obce mohou ušetřit při zpracování separovaných složek

Společným znakem většiny odpadů je jejich velký objem a nutnost zajistit jejich přepravu do místa zpracování.
Města a obce mohou ušetřit při zpracování separovaných složek
Podle požadavků, které klade na města a obce Plán odpadového hospodářství, můžeme očekávat v nejbližších měsících a letech velký rozvoj třídicích systémů a markantní nárůst množství vyseparovaných složek komunálního odpadu.

Společným znakem většiny odpadů je jejich velký objem a nutnost zajistit jejich přepravu do místa zpracování. Vzhledem k tomu, že města a obce budou vždy počítat každou korunu, chtějí logicky dosáhnout co nejnižších nákladů. Vedoucí obchodního oddělení společnosti LUX - PTZ, s. r. o., z Jablonného nad Orlicí, Milan Vičar k tomu říká :" Města a obce kladou stále větší důraz na třídění odpadů a mají logicky zájem na tom, aby toto nakládání bylo také co nejvíce efektivní. Efektivitě lze dosáhnout využitím moderních technologických zařízení, mezi něž patří také námi vyráběná lisovací technika. Nejkratší cestou k úsporám nákladů je totiž zmenšení objemu vyseparovaných odpadů."

Lisy pro různá použití

Lisování vyseparovaných složek do balíků, usnadňujících a zlevňujících přepravu, není samozřejmě novou záležitostí. Lisy společnosti LUX-PTZ, s. r. o., využívají velké hypermarkety, výrobní a obchodní společnosti, sklady, hotely i odpadářské firmy.

V nabídce nacházíme pět základních typů lisů. Největší jsou velkoobjemové kontejnerové lisy, vhodné pro lisování velkého množství materiálu a všude tam, kde je třeba s odpady nakládat rychle a bez zbytečné manipulace. Tato zařízení slisují materiály až na šestinu původního objemu. K lisům je možno přidávat různá příslušenství tak, aby způsob práce na nich co nejvíce zákazníkovi vyhovoval. Nový prostor pro využití těchto lisů je například pro překládací stanice komunálních odpadů. Novinkou naší firmy v této kategorii lisů je stacionární lisovací jednotka tzv. "šneková", která dokáže narušit strukturu lisovaného materiálu ještě před jeho zalisováním do kontejneru, což přináší výrazně vyšší poměr slisování (obr. 1).

Dále to jsou velkokapacitní balíkovací lisy, které pracují v automatickém režimu lisování i svazování balíků s výkonem 1-30 t/hod. Jejich využití je u velkých zpracovatelů většinou jedné komodity odpadu - papíru (Sběrné suroviny), technologického odpadu výrobních firem - textil, fólie, plasty nebo odpadu z tiskáren a kartonážek (obr. 2).

O něco menší jsou lisy od 20 do 50 tun lisovacího tlaku. Ty jsou určeny pro zákazníky, kteří potřebují za den zpracovat více než 1,5 tuny materiálu. Mezi zákazníky jsou vesměs odpadářské firmy a technické služby různých měst, které zabezpečují vetší svozy, obchody a střední a velké firmy. Z této řady lisů je vzhledem k požadavkům na třídění odpadu nejžádanější dvou a vícekomorové provedení typu L30-2 (obr. 3). Z nabídky různých variant si mohou zákazníci navolit vhodný lis podle množství a povahy materiálu, který produkují.

Nové možnosti

"Víme že v souvislosti s POH se v krajích plánuje budování množství sběrných dvorů," pokračuje Milan Vičar. "Vždy záleží na tom, jak velký by měl sběrný dvůr být a jaké materiály se na něm budou shromažďovat."

Pro potřeby těchto menších provozů dodává společnost LUX-PTZ, s. r. o., řadu menších lisů do 5 tun lisovacího tlaku, které jsou určeny do provozů, kde se denně zpracovává do 1,5 tuny materiálu. Lisy jsou v jednokomorovém nebo dvoukomorovém provedení a lze je nastavovat o další komory. Znamená to, že na lisování všech komodit stačí koupit jednu lisovací hlavu a odpovídající množství komor na jednotlivé složky. Zmenšení objemu z těchto lisů závisí na vlastnostech materiálu: "U kartonu je to zhruba 1:5, u fólií asi 1:10, PET lahve se dají slisovat zhruba poměru 1:5, protože jsou silně expanzivní," poznamenává Milan Vičar.

Malé lisy jsou konstruovány s ohledem na pohodlnou manipulaci. Váha slisovaného balíku závisí na materiálu. U těchto malých lisů však nepřesahuje možnosti ruční manipulace pomocí rudlu.

Technika

Při vývoji lisovací techniky se společnost LUX - PTZ snaží dodržovat trend moderní doby, takže jejich lisy mají např. elektronický řídící modul, který umožňuje buď zákazníkovi nebo výrobci zaznamenávat, přenášet jednotlivé údaje provozu lisu jako takovém nebo o práci a výkonech na lise prováděných. Ve skutečnosti to znamená, že např. při servisním zásahu můžeme zcela přesně zjistit využití lisu a informaci o výkonu na lisu zaznamenanou předat přes síťové připojení nebo pomocí GSM do informačního systému zákazníka, který má o práci lisu či jeho obsluhy okamžitý přehled. "Základní otázkou pro správnou volbu lisu je vždy, jaké množství jakých odpadů chce zákazník zpracovávat a zda bude třídit nebo nebude." Zmenšení objemu odpadů před dopravou ke konečnému zpracování ušetří peníze na náklady, a tedy zefektivní celý proces.

Odpadové hospodářství v budovách

Lisy se kromě dotřiďovacích linek, sběrných dvorů a provozů uplatňují ještě v jedné specialitě, dodávané společností LUX-PTZ s. r. o. Jsou to systémy odpadového hospodářství v budovách, založené na principu gravitačních shozů. Celý systém začíná vybavením jednotlivých kancelářských pracovišť speciálními odpadkovými koši umožňující třídění odpadů při jeho vzniku. Následuje svoz v igelitových pytlích ke schozové šachtě uvnitř budovy, kde je umístěn gravitační shoz se vstupy na jednotlivých podlažích, kam je možno shazovat odpad bez jeho zdlouhavého převážení. Odpady se shazují v barevných pytlích a v manipulační místnosti v suterénu budovy se proto mohou přímo lisovat a balíkovat. Systém je však vhodný například také pro hotely nebo nemocnice pro shozy použitého prádla atd.

"Naše lisovací technika má velmi široké spektrum využití i velmi široký okruh zákazníků," uzavírá Milan Vičar, "jedno však má společné - naši snahu, aby byla co nejkvalitnější a aby zákazník s ní byl spokojený."
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů