Pátek, 19. dubna 2024

Lososy čeká měření a vážení

Lososy čeká měření a vážení
České Švýcarsko - Po předloňském premiérovém odlovu se severočeští rybáři společně s ochránci přírody chystají na další kontrolní odchyt lososů, kteří se z moře vracejí do domácích vod.
V případě Děčínska půjde zejména o řeky Kamenice a Ploučnice. V obou těchto přítocích Labe by se tyto sladkovodní ryby, jejichž přirozený výskyt v Česku skončil před více než padesáti lety, měly objevit na přelomu října a listopadu. "Počítáme s opakováním odlovů zhruba v tomto termínu. Bude záležet na dalším vývoji počasí. Vody je v Labi stále poměrně málo a podobně tomu bylo před rokem. Lososi se do přítoků Labe prakticky vůbec nedostali," vysvětlil ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky Martin Dušek.
Zatímco v roce 2002 se rybářům a ochráncům přírody podařilo odlovit, změřit, zvážit a zpátky do řeky Kamenice vrátit pět lososů, loni to nebyl ani jeden kus. "Měli jsme ale věrohodné informace o tom, že lososi byli při nižších vodních stavech alespoň viděni v Labi. Je to dobrý signál, že se tyhle pro naše řeky stále ještě vzácné ryby vracejí zpátky do míst původního vysazení," poznamenal Martin Dušek.
Je předpoklad, že úlovků zatím v podobě kontrolních odchytů bude přibývat. Za posledních sedm let se do přítoků Labe podařilo vysadit zhruba milión kusů lososího plůdku. Početnější tak budou i návraty dospělých jedinců do českých řek. Návratům lososů do Kamenice mají napomoci i rybí přechody. Na Divoké soutěsce je prakticky dokončený, druhý bude stát v Edmundově soutěsce. Jejich vybudování si vyžádá zhruba osm milionů korun, které se podařilo získat z programu revitalizace říčních systémů.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů