Čtvrtek, 28. března 2024

Chemické firmy mohou vydělat miliardy

Chemické firmy mohou vydělat miliardy
S dohodnutým limitem 107 miliónů tun vyprodukovaného kysličníku uhličitého ročně je Svaz chemického průmyslu spokojen. "Do tohoto limitu bychom se už měli vejít," komentoval dohodu předseda svazového výboru pro životní prostředí Vladimír Novotný. Podnikatelé doposud hovořili o možných ztrátách. Ministerstvo životního prostředí totiž navrhovalo sto miliónů tun. Firmy společně s resortem průmyslu požadovaly 117 miliónů tun. Podle Novotného by se tak již neměla snížit konkurenceschopnost Česka vůči Evropě.
Svaz přitom odhadoval dodatečné náklady a ztráty ze snížení konkurenceschopnosti českých chemických podniků během následujících tří let až na miliardu korun. A to v případě schválení Národního alokačního plánu emisí kysličníku uhličitého v jeho původní podobě.
S tím však nesouhlasí šéf oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík, jenž má Národní alokační plán na Ministerstvu životního prostředí na starosti. Podle něj totiž už původní plán s limitem sto miliónů tun kysličníku uhličitého ročně pokrýval investiční rozvoj chemického průmyslu až do roku 2007. A zvýšení limitu už pro podniky bude znamenat přebytek povolenek na produkci plynu, které budou moci prodávat.
"Smyslem Kjótského protokolu v Evropě ale není umožňovat vydělávání na povolenkách, nýbrž snížení emisí," uvedl Chmelík. Tržní cena povolenek není ale dosud známa. Chmelík odhaduje, že by povolenka na jednu tunu mohla stát od pěti do 12 eur.
Pokud se tedy očekávání růstu chemického průmyslu naplní a Česko nepřekročí v produkci původních sto miliónů tun kysličníku uhličitého ročně, mohly by české podniky na prodeji povolenek vydělat kolem 70 miliónů eur (přes dvě miliardy korun). A o takto získané přebytečné povolenky by je už nikdo neobral. "Jednou schválený plán by platil na celé tři roky a nikdo by už nemohla ubírat ani přidávat povolenky," tvrdí Chmelík.
Novotný ze svazu si však nemyslí, že chemický průmysl bude takto na povolenkách vydělávat. Podle něj přijatý kompromis by měl odpovídat očekávaným skokovým růstům. "Plán obsahuje i korekční mechanismy. A počítá s rezervami pro navýšení povolenek v případě pořízení nových zdrojů kysličníku, tedy s instalací nových linek a nových provozů," sdělil Novotný. Podle něj byl původní limit nedostatečný.
"Například rafinérie byly pod čtyřiceti procenty potřebných emisí," uvedl Novotný. "S ohledem na očekávaný růst výroby by nám vznikla potřeba dokupovat povolenky na volném trhu v řádech desítek miliónů korun," uvedl mluvčí pardubické chemičky Synthesia Michal Kulhánek. Podnik měl dostat limit ve výši 1644 kilotun.
Ale i v samotném táboře chemiků byla řada firem, které proti postupu ministerstva neměly žádné námitky. "Nás se to netýká, neboť naším jediným zdrojem kysličníku uhličitého je kotelna, jež je navíc příliš malá, aby se do žádosti o povolenky mohla zahrnout," uvedl ředitel kolínských Lučebních závodů Miroslav Urban.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů