Středa, 24. dubna 2024

Nebezpečná skládka u Milovic zmizela

Nebezpečná skládka u Milovic zmizela

MILOVICE - Zbytky po toxické skládce odpadů s polychlorovanými bifenyly (PCB) v bývalém vojenském prostoru na Nymbursku zmizely. Lokalita, která ohrožovala Milovice, je bez závad.

Nikdo nicméně neodpoví na otázku, zda se časem kontaminace neprojeví třeba u spodních vod. Firma SITA Bohemia, která se starala o odvoz tisíců tun znečištěné zeminy, včera předala areál středočeskému krajskému úřadu.

Na likvidaci ekologické zátěže poskytl Státní fond životního prostředí 16,5 milionu korun. Část odpadu odstranila firma SITA Bohemia už loni. Rozbory ale ukázaly, že zemina v Milovicích je kontaminována PCB daleko víc, než se předpokládalo, stejně jako sklad v Mratíně. Po zajištění dalších financí skončilo 1992 tun zeminy na skládce v Lodíně na Královéhradecku a 132 tun odpadů v ostravské spalovně.

Odpady - sudy s transformátorovými oleji - navezla do Milovic v letech 1990 až 1994 soukromá firma. Po jejím krachu zůstala nezabezpečená skládka na bedrech Okresního úřadu v Nymburce. Ten ji částečně zlikvidoval roku 2000. Zbytek kapalných odpadů byl tehdy odvezen do skladu v Mratíně. Vysoce toxická zemina zůstala volně na betonových panelech skládky.

Po zrušení okresního úřadu požádal krajský úřad o dotaci ministerstvo životního prostředí. " Všichni si uvědomovali nebezpečí, které skládka představovala," řekl náměstek hejtmana František Vácha. Pochvaloval si i tlak ekologických aktivistů, bez jejichž úsilí by prý likvidace této zátěže asi trvala podstatně déle.

Ekologických strašáků je více

Milovice a Mratín nebyly jediným ekologickým strašákem ve středních Čechách. Dalším je Buštěhradská halda na Kladensku. "Rada kraje řešila monitoring lokality," uvedl náměstek krajského hejtmana František Vácha. "Bylo by nemoudré haldu jen tak otevírat. Nikdo neví, co tam bude. Je to problém nejen Středočeského kraje, ale pomalu celé Evropy."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů