Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jared Diamond: Třetí šimpanz - Vzestup a pád lidského rodu
Kniha významného zoologa a fyziologa, oceněná cenou za popularizaci, odhaluje základy lidské civilizace. Přestože lidé sdílejí 98 % genů společně se šimpanzi, vyvinuli se do něčeho podstatně odlišného. Autor hledá odpověď na to, jak nám ona 2 % našich genů umožnila vyvinout civilizaci, náboženství, rozvinout jazyky, umění a vědu a nabýt schopnost zničit všechny tyto vymoženosti ze dne na den. Srovnává vlastnosti lidské kultury s analogickými jevy u ostatních živočichů. Nejcennější částí knihy je ekologicko-ekonomicko-lingvistická analýza úspěšnosti indoevropských etnik v historii dobývání světa.

MŽP: OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI ZŘEJMĚ ZAČNE V ČESKU POZDĚJI
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů začne fungovat v České republice zřejmě se zpožděním a ne k 1. lednu, jak předpokládá Evropská unie. Vedoucí oddělení změny klimatu ministerstva životního prostředí Tomáš Chmelík to naznačil na úterní energetické konferenci. Česká republika musí před spuštěním systému přijmout zákon a především Evropská komise musí schválit český plán na rozdělení povolenek. Ten přijala vláda teprve před týdnem. Podle náměstka ministra životního prostředí Tomáše Novotného by mohla mít Česká republika přijaty a schváleny potřebné dokumenty a normy do konce února. K harmonogramu měl však výhrady vedoucí oddělení strategie společnosti ČEZ Ivan Novák, podle kterého je i tak představa ministerstva příliš optimistická.

VSETÍN - Desetimiliónovou dotaci od Státního fondu životního prostředí na tendrovou dokumentaci k projektu Čistá řeka Bečva získalo Sdružení obcí mikroregionu Vsetínsko. Devadesát procent, tedy 9 miliónů, obdrží ještě v letošním roce.
"Sdružení obcí nechalo zpracovat na tento projekt tendrovou dokumentaci, která stála 26 miliónů korun. Tato částka byla uhrazena z prostředků obcí mikroregionu," uvedl vsetínský místostarosta a předseda sdružení Jaromír Kudlík. Tendrová dokumentace je určena pro účastníky výběrového řízení, kteří podle ní zpracovávají svou cenovou nabídku.
V rámci projektu Čistá Bečva, vyčísleného na 1,5 miliardy korun, má být postavena kanalizační síť i s čistírnami odpadních vod v patnácti obcích a městech Vsetínska.

Blansko Do Chráněné krajinné oblasti Moravský kras se do tří let vrátí pastevectví. Přibližně stohlavé stádo ovcí by se mělo časem popásat na obnovených pastvinách mezi Vilémovicemi, Lažánkami a Ostrovem u Macochy v severní části krasu. Návrat pastevectví umožní ekologický projekt obnovy takzvaných teplomilných stanovišť v chráněné lokalitě. "Projekt přijde na 17 milionů korun. Většinu nákladů zaplatí Evropská unie. Cílem je v první řadě obnova oblasti, na kterých žijí teplomilné rostliny. Jsou to louky a pastviny zarostlé křovím a stromy,"řekl včera Václav Izák z ekologické organizace Pozemkový spolek Hády, v níž projekt vznikl. Pastevectví mělo v krasu dlouhou tradici. Dovážená levná vlna je ale před lety zlikvidovala. Pastviny a louky zarostly. Keře a další náletové dřeviny, jako akát, jasan nebo smrk tak připravily o životní prostor teplomilné rostliny, z nichž mnohé patří k velmi vzácným. Situaci by měla změnit obnova luk. Projekt zahrnuje nejen oblast krasu, ale také jeho nejbližší okolí. Bude se pracovat například v okolí lomu Hády nebo v údolí Říčky v jižní části chráněné lokality. "V údolí budou práce asi nejrozsáhlejší,"uvedl Izák. Vysvětlil, že na obnovených loukách v jižní části krasu nebude možné obnovit pastevectví. Počítá se ale s tím, že obnovené louky budou pravidelně koseny. Spolek získal i čtyři miliony korun na výkup pozemků v okolí hádeckého lomu. Vlastní je společnost Cementárna Mokrá.

Třebíč První ročník Ekofóra na téma Trvale udržitelný rozvoj pořádá Katolické gymnázium v Třebíči. S nápadem na jeho zorganizování přišla pedagožka Miriam Dufková. "Na gymnáziu učím od loňského roku nepovinný předmět ekologická výchova a využila jsem možnosti požádat o grant na zorganizování Ekofóra,"říká. Třídenní akce začne ve čtvrtek 14. října přednáškou Pavla Nováčka o Strategii udržitelného rozvoje. Nováček přednáší na katedře životního prostředí Univerzity Palackého v Olomouci a je autorem řady knih o ekologii. Páteční i sobotní program Ekofóra se ponese ve znamení studentské debaty na dvě témata: Ochrana ohrožených živočišných druhů by měla mít přednost před zájmy lidskými a Světové společenství by mělo zamezit dalšímu odlesňování Amazonského deštného pralesa. Diskuse je určena pro studenty všech třebíčských středních škol.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů