Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové mají výhrady k vybrané trase R35 u Komárova

Ekologové mají výhrady k vybrané trase R35 u Komárova

Vyhodnocení vlivů R35 na ptačí území je nutné přepracovat

Podle občanských sdružení Děti Země, Česká společnost ornitologická, Svoboda zvířat Hradec Králové a Za Dašice zdravější není dokumentace o hodnocení vlivů plánované silnice R35 v úseku Opatovice nad Labem - Vysoké Mýto dostatečně kvalitní, takže by ji mělo Ministerstvo životního prostředí nechat dopracovat. Sdružení především kritizují neposouzení variant R35 mimo území ptačí oblasti Komárov, která je součástí soustavy NATURA 2000. Kromě toho jsou také neodborně vyhodnoceny vlivy této silnice na chráněné ptáky motáka pilicha a kalouse pustovky.

„Nelíbí se nám poněkud povrchní přístup zpracovatele dokumentace, který v rozporu s evropskými směrnicemi klidně doporučí postavit R35 přes ptačí oblast Komárov,“ říká Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ty proto ve svém vyjádření doporučily vyhodnotit jejich námět trasy R35, která vede jihozápadně od Dašic, namísto severovýchodně jako všechny čtyři posuzované trasy napříč ptačí oblastí. Občanské sdružení Za Dašice zdravější zase upozornilo na nutnost posoudit variantu umístěnou blíže k Holicím.

Česká společnost ornitologická hlavně kritizuje absenci systematických ornitologických průzkumů a nevyužívání zahraničních studií, které zjistily, že umisťování velkokapacitních komunikací v blízkosti biotopů obou dotčených ptáků jsou pro ně likvidační.

Další postup nyní závisí na MŽP, které může nechat dokumentaci buď přepracovat a znovu předložit veřejnosti k vyjádření anebo vypracovat na ni posudek, který se pak bude projednávat na veřejném jednání. Výsledkem celého procesu bude odborné stanovisko jako důležitý podklad pro zahájení územního řízení.

Na předchozí úsek silnice R35 Sedlice – Opatovice nad Labem bylo územní rozhodnutí vydáno 11. října 2004, zatím ale nenabylo právní moci.

Další informace:

David Lacina, Česká společnost ornitologická – mobil 608 731 426

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů