Čtvrtek, 28. března 2024

2. jednání Standing Working Group Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (MKOD)

2. jednání Standing Working Group Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (MKOD)
Ve dnech 16. a 17. 9. 2004 se ve Vídni uskutečnilo 2. jednání Standing Working Group MKOD. Za ČR se ho účastnili zástupci MŽP, ředitel odboru ochrany vod a vedoucí delegace ČR v MKOD, Ing. Jaroslav Kinkor a vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce v ochraně vod, Ing. Doubravka Nedvědová. Jednání řídil pan Patrick Murphy, který zastupoval prezidentku MKOD pro rok 2004 paní Catherine Day z Evropské komise. Přítomni byli dále zástupci Rakouska, Bulharska, Chorvatska, Evropské komise, Německa, Maďarska, Moldávie, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Srbska a Černé Hory, zástupci pozorovatelských organizací a sekretariát MKOD.

Kromě otázek rozpočtu a zpráv o činnosti pracovních skupin a podskupin MKOD (pro řízení povodí - RBM, pro přípravu mapových podkladů – GIS, pro ekonomiku – ECON, pro monitoring, laboratoře a informační management – MLIM, pro emise – EMIS, pro varovný systém a prevenci havárií – APC, pro ekologii – ECO, pro ochranu před povodněmi – FP) byly podrobněji projednány organizační záležitosti týkající se připravované ministerské konference, která se má konat ve Vídni 13. 12. 2004. Byly prodiskutovány materiály, které mají být na konferenci schváleny (Zastřešující zpráva 2004 za povodí Dunaje (Roof Report 2004) k Rámcové směrnici EU o vodní politice, Akční program ochrany před povodněmi pro povodí Dunaje a Deklarace ministrů). Na konferenci budou také představeny nejlepší práce z mezinárodní školní soutěže ke Dni Dunaje a předána cena za vítěznou práci.

Důležitým tématem jednání Standing Working Group bylo zapojení veřejnosti do procesu implementace Rámcové směrnice EU o vodní politice a úloha Dne Dunaje v tomto procesu. Den Dunaje byl uspořádán poprvé 29. 6. 2004 u příležitosti 10. výročí podepsání Úmluvy o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje. V budoucnosti by měl být slaven pravidelně a jeho účelem by mělo být zvýšení povědomí veřejnosti o její odpovědnosti za stav vody v povodí Dunaje i jejích ekosystémů.

Na tomto jednání dostala delegace Ukrajiny možnost prezentovat projekt plavební cesty Bystroje, která významným způsobem ovlivní Deltu Dunaje a přítomní byli seznámeni s postupem prací na Regionálním projektu UNDP/GEF pro povodí Dunaje. V roce 2004 začala druhá fáze tohoto projektu, který se významnou měrou podílí na financování mnoha aktivit a studií, bez kterých by MKOD nemohla dosáhnout tak významného pokroku.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů