Pátek, 19. dubna 2024

Vsetín odzkoušel unikátní kompostovací technologii

Vsetín odzkoušel unikátní kompostovací technologii
Ve Vsetíně skončil tříměsíční zkušební provoz unikátní zahraniční kompostovací technologie, kterou měla vsetínská radnice bezplatně zapůjčenou na zkoušku.

Dva nepropustné šedesátimetrové kompostovací vaky u nás ojedinělé technologie na likvidaci biologicky rozložitelného odpadu byly v polovině května naplněny trávou z první jarní seče a štěpky ze stromů. Pro nastartování kompostovacího procesu byl použit drůbeží hnůj.

Neobtěžuje zápachem

Po dvou měsících zrání byl otevřen první vak, neboť to je podle výrobce lhůta potřebná pro uzrání kompostu. Už tehdy byli Vsetínští s výsledkem spokojeni. "Je vidět, že kompostovací proces je u konce, protože nejsou cítit žádné pachy," zhodnotil výsledek kompostování ředitel Technických služeb Vsetín Lubomír Střelec. Druhému vaku dopřáli ještě jeden měsíc navíc, aby mohli porovnat výsledky kompostování po dvou a tříměsíčním zrání. "Výsledek je naprosto dokonalý. Zdá se, že v našich podmínkách je lepší ponechat kompostu tři měsíce," uvedl Lubomír Střelec s tím, že v porovnání s běžným kompostovacím procesem je lhůta zrání mnohem kratší - běžný kompostovací proces probíhá půl až tři čtvrtě roku a vyžaduje značnou mechanizaci (překopávání).

Způsob kompostování ve vaku má i jiné výhody. Tato technologie kompostování se může využívat kromě dvou nejchladnějších měsíců v roce nepřetržitě, neobtěžuje okolí zápachem a šťávami vznikajícími při rozkladu biologických látek a je snadno přemístitelná, v čemž je její velké plus.

Kompost zdarma

Technologie se běžně používá ve Spojených státech, Anglii či ve Švédsku. Vsetín se po dosaženém výsledku rozhodl vydat také touto cestou. Ročně takto bude zpracováno kolem 1000 -1500 tun biologicky rozložitelného odpadu, který se dosud odvážel na skládky. Část takto vytvořeného kompostu bude sloužit k nastartování dalšího kompostovacího procesu, část se bude využívat běžným způsobem a zbytek bude prozatím zdarma k dispozici zahrádkářům.

Náklady na pořízení unikátní kompostovací technologie ve Vsetíně jsou vyčísleny zhruba na 1 mil. Kč. Město však usiluje o 50% dotaci ze Státního fondu životního prostředí.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů