Úterý, 16. dubna 2024

Žeň na jihočeských rybnících

Žeň na jihočeských rybnících
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Do Vánoc zbývají ještě více než dva měsíce, ale svátky se již připravují. Jihočeští rybáři zahájili v tomto měsíci letošní podzimní výlovy rybníků, aby tradiční kapr nechyběl na vánočním stole. Slibují, že cena oblíbeného kapra by se proti loňskému roku příliš měnit neměla. Jsou ale při tom opatrní - záleží na tom, jaké budou výlovy, říkají.

Rybářství Třeboň zahájilo letošní rybářské žně výlovem Ponědražského rybníka, Rybářství Hluboká zatáhlo jako první Voblánov, Blatenská ryba rybník Labuť, Rybářství Tábor sloví na začátku listopadu Hejtman u Plané nad Lužnicí a Rybářství Kardašova Řečice již slovilo rybník Hejtman u Střížovic. Akciová společnost Lesy a rybníky města České Budějovice se pustila do rybníku Černyš, který je v soustavě přírodní rezervace Vrbenské rybníky. Po nepřívětivém konci týdne s občasným deštěm přece jen opět zasvítilo sluníčko na vypouštěný rybník, rybáři zatáhli síť, na hráz přijela první nákladní auta s nádržemi na ryby, ozval se táhlý výkřik "První!" a zdviž zvedla první kapry z kádě. Pak už šel jeden šupináč za druhým. "Černyš lovíme každý druhý rok," vysvětluje vedoucí rybničního hospodářství Jiří Staněk. "Letos čekáme, že vylovíme zhruba 22 tun ryb, především kapra, ale je tu také pěkná štika a tolstolobik."

Předpokládaný výsledek považuje Staněk za průměrný, ale k němu by ještě mohl připočítat letní odlovy, kdy vytáhli z vody 80 metráků. "Potřebovali jsme rybníku trochu ulevit, v horku by byly malé přírůstky." Z rybníka putují ryby nejdříve na sádky, aby se dobře připravily právě na Vánoce."Část ryb půjde na vánoční trh, ale část použijí sportovní rybáři na zarybnění svých revírů," doplňuje. Před dvěma roky se velká voda nevyhnula ani zdejší přírodní rezervaci. Kapři plavali po loukách i několik kilometrů daleko.

"Samozřejmě, že nás to tehdy také postihlo, ale když pak voda opadla, tak jsme sice měli velké ztráty na rybě, ale poměrně malé na technickém zařízení rybníků, co bylo dobré. Velké ztráty byly na násadě, kterou jsme museli dokupovat. Následky povodně se projevují ještě dnes, protože chybí plůdek z r. 2003."

Málokteré velké město se může pochlubit tím, že jen pár kroků od jeho sídliště je taková oáza klidu, jakou je přírodní rezervace Vrbenské rybníky. Lesy, louky a hlavně soustava rybníků, ze kterých se v létě ozývá halas racků, divokých kachen i labutí. Přírodní rezervace a hospodaření na rybnících s výlovem

"Máme schválený plán hospodaření na těchto rybnících všemi příslušnými orgány včetně odboru životního prostředí," vysvětluje Staněk.

"Je to určitý kompromis, ale bez obhospodařování by to ani nešlo, protože rybníky by zarostly a nakonec by tam nemohly být ani ty labutě a volavky. Co nás ale trápí čím dál víc, jsou kormoráni. Rybníky jsou prakticky přímo u města, ale kormoráni si na přítomnost lidí zvykli a začali se objevovat ve stále větším množství."

Tak jak pomalu stoupá slunce nad obzor, otepluje se a přicházejí první zvědavci ze sídliště, po cyklistické stezce putují k rybníku i děti mateřské a základní školy. Někteří dospělí si nesou tašky, protože k tradici výlovů patří i prodej vylovených ryb přímo na hrázi.

"Ani my tu tradici neporušíme a když bude mít někdo zájem, může si domů odnést právě vyloveného kapra. Zabít a očistit si jej musí sám doma," potvrzuje Staněk.

Josef CÍSLER
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů