Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Benátky nad Jizerou Již deset let existuje ve městě jedna z největších skládek v ČR, která se může pochlubit unikátními technologiemi na úpravu odpadních vod, jímání skládkového plynu či recyklační plochou. "Projekt skládky je dobrou ukázkou spolupráce mezi místní správou a komerční firmou na bázi tzv. Public Private Partnership. Město může na jednu stranu ovlivňovat směr rozvoje skládky a na druhou stranu stoprocentně důvěřovat svému partnerovi v jejím odborném vedení," konstatoval Jaroslav Král, starosta Benátek nad Jizerou. Ročně se na skládce zpracuje zhruba 200 tisíc tun odpadu, z nichž se část díky moderním technologiím opět využívá. Skládka, kterou provozuje společnost AVE CZ odpadové hospodářství, splňuje nejpřísnější normy EU na ochranu životního prostředí, což potvrdily kontroly a audity nezávislých společností a získání certifikátu ISO 14001.

Jedenáctá konference Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM ČR) se uskuteční 3. listopadu na Ministerstvu zahraničních věcí ČR pod záštitou ministrů zahraničních věcí Cyrila Svobody a životního prostředí Libora Ambrozka. Letos se zaměří na téma: Jak plánují města, obce a regiony ČR svůj rozvoj? V dopoledním programu se účastníci seznámí s aktuálními výsledky realizace projektů Zdravé město a místní Agendy 21 ve městech, obcích a regionech. Odpoledne budou prezentovány výstupy rozsáhlého výzkumu zaměřeného na kvalitu strategického plánování municipalit v ČR s ohledem na udržitelný rozvoj a zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů, který uskutečnila v letech 2003 - 2004 NSZM ČR s podporou Státního fondu životního prostředí.

Ve čtyřech městech a jednom mikroregionu (Hradec Králové, Krnov, Svitavy, Vsetín a mikroregion Záhoran na Olomoucku) probíhá projekt TIMUR: Indikátory udržitelného rozvoje pro místní udržitelný rozvoj. Ústav pro ekopolitiku, o. p .s., který je koordinátorem projektu, oslovil firmy a nabídl jim, aby finančním darem samy přispěly k zlepšení kvality života občanů a životního prostředí v místech, kde sídlí a vykonávají svoji činnost. Podporou projektu tak nejen vyjádří zájem na rozvoji svého města, ale také získají pro sebe pozitivní publicitu. Zároveň se vytvářejí podmínky pro vznik nových partnerství mezi firmami, občany a veřejnou správou. Projekty podobného typu jako je TIMUR se rozvíjejí ve více než 150 evropských městech, kde již dosáhly nemalých úspěchů. Informace o projektu naleznete na www.timur.cz.

Evropský program Entente Florale (Kvetoucí sídla):
Je to program pro zvelebování životního prostředí a zvyšování kvality života lidí, který završuje evropská soutěž Entente Florale. Pořádá ji asociace A. E. F. P. - Evropská asociace pro zahradní a krajinářskou tvorbu se sídlem v Bruselu, která sdružuje zastupující organizace jednotlivých zemí - za ČR je to Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Každý stát zastupuje v soutěži jedna obec a jedno město. Českou republiku reprezentuje obec, která získala v předchozím roce v celostátní soutěži Vesnice roku Zelenou stuhu "za péči o zeleň a životní prostředí". Město je poté zvoleno v regionu vítězné vesnice. Další informace o Entente Florale jsou na www.obecunanov.cz, www.szkt.cz.

Sanace rtuti v areálu ústecké Spolchemie představuje velké riziko pro zdraví lidí. Tvrdí to ekologické hnutí Greenpeace, které požaduje důsledný rozbor dopadů sanace. Rtuť zamořila půdu během výroby chloru. "Zamořená Spolchemie je v centru města, proto je nepřijatelné zahájit likvidaci rtuti bez projednání s veřejností," sdělil Miroslav Šuta z Greenpeace. Firma Geosan, která sanaci provede, nyní zpracovává podrobný projekt. "Celý záměr musí projít schvalovacím řízením vlivu stavby na životní prostředí, ve kterém budou mít šanci se všichni vyjádřit," uvedl mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř. Sanace rtuti je součástí projektu odstranění starých ekologických zátěží. Náklady na sanaci odhaduje Spolchemie na 1,3 miliardy korun.

Pouze necelou desetinu domovních odpadů třídí v současné době lidé v Plzeňském kraji. Kraj se bude snažit, aby občané do roku 2012 třídili padesát pět až šedesát procent komunálního odpadu. Vyplývá to z regionálního plánu odpadového hospodářství, který bude schvalovat nové zastupitelstvo. Lidé v regionu loni vyprodukovali 122 641 tun odpadů, z toho jen něco málo přes devět procent se vytřídilo. Na osobu tak připadá bez kovů dvacet jedna a půl kilogramu. Celkem, včetně odpadu z firem, kraj ročně vyprodukuje dva stě tisíc tun komunálního odpadu, z toho se vytřídí asi patnáct procent. Toto číslo by se mělo v roce 2012, kdy by se měl objem produkce odpadu zvýšit na dvě stě čtyřicet tun, pohybovat kolem čtyřiceti procent

Kovohutě Příbram vykoupily tuny baterií
Kovohutě Příbram, které se zabývají zpracováním olověných odpadů, zvýšily výkup starých autobaterií. Od ledna do září jich vykoupily šestnáct tisíc tun, což bylo meziročně o sedm procent více, řekl mluvčí firmy Miroslav Jarolímek. Akumulátory tvoří osmdesát procent vykoupených odpadů. Od ledna 1998 je Kovohutě vykupují ve svém areálu nepřetržitě. Letos v dubnu zvýšily výkupní cenu z dvacet pěti na čtyřicet korun za jednu baterii. Chtěly tak motivovat občany, aby staré autobaterie odvezli k ekologickému zpracování.

PRAHA - Další úsek protipovodňové bariéry na Janáčkově nábřeží na levém břehu Vltavy včera dopoledne slavnostně představil primátor Pavel Bém (ODS).
Úsek s "bondovským" pracovním názvem 005 zajišťuje ochranu před velkou vodou v oblasti mezi Jiráskovým a Barrandovským mostem a je podle Béma součástí systému, do kterého magistrát investoval 2,5 miliardy korun.
"Systém protipovodňové ochrany kombinuje různé prostředky. Jsou to mobilní hrazení, opravené nábřeží, různé zdi a zídky," popsal primátor podobu zátaras. Podle jeho slov další výstavba směřuje na Újezd, Kampu a Čertovku a měla by být dokončena ještě letos.
Celý systém by měl být hotov v průběhu příštího roku. Bez ochrany pak podle Béma zůstane už pouze Císařský ostrov s ústřední čistírnou odpadních vod.
Přes 80 metrů dlouhé hrazení, které bylo včera na nábřeží představeno, může být podle vedoucího projektu Karla Kynčla ze společnosti Energie-stavební a báňská připraveno za jednu hodinu. Hrazení tvoří hliníkové a ocelové nosníky, mezi nimiž jsou zasazeny vodorovné lamely. Nosníky se usazují do kamenného prahu a jsou stahovány svorníky. Výška zátarasů se pohybuje v rozmezí od 45 do 86 centimetrů podle sklonu nábřeží. Jejich stavba přišla na 40 milionů korun.

Izraelští ochránci přírody horečně pátrají v izraelských domácnostech a hledají malé krokodýlky, kteří byli ukradeni z jihoizraelské farmy a byli rozprodáni jako domácí miláčci.
Ochránci se obávají, že jakmile zvířata začnou být svou velikostí majitelům na obtíž, ocitnou se v řekách a jezerech a budou ohrožovat lidi.
Neznámí pachatelé ukradli před dvěma měsíci několik set krokodýlích vajec z farmy v jižním Izraeli. Vylíhlí krokodýlci se pak objevili na trhu s domácími zvířaty. Jedná se o africké krokodýly, kteří v dospělosti měří i sedm metrů a do těchto rozměrů dorostou za tři roky.
"Je to běh proti času. Ti krokodýli jsou už za rok schopni lidem ukousnout ruku," řekl mluvčí ochránců Amnon Nachmias. Jeho kolegové zatím našli jen deset jedinců, většinou ve vanách či kbelících majitelů. Krokodýly do oblasti přivezli před 2000 let Římané a používali je při zápasech gladiátorů.

Děčín - Do boje s potkany vyrazili pracovníci odborných firem v Děčíně. Cílem je zabránit jejich přemnožení a celkové snížení populace těchto hlodavců. Odbor životního prostředí v Děčíně bude stát podzimní deratizace sto padesát tisíc korun. Nástrahy líčí ve vybraných částech města tři firmy. Vedoucí oddělení ochrany přírody města Naděžda Moučková uvedla, že zvýšený výskyt hlodavců je například v ulici Hluboká, Příčná, Kladenská, Raisova, Jiřího z Poděbrad a dalších místech.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů