Středa, 24. dubna 2024

Ekonomicky i ekologicky

Ekonomicky i ekologicky
Ruská společnost Carbonica - F má zájem v České republice postavit společně s dalším investorem elektrárnu, která by ekologicky čistým zplyňováním hnědého uhlí nízké kvality vyráběla teplo a elektrickou energii. Předseda představenstva této průmyslové skupiny Valentin Meerovič Strojakovskij o této možnosti již v Mostu jednal s předsedou hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Josefem Hojdarem.
"Projekt, který mi představil pan Strojakovskij, je v současné době velice zajímavý, a to zejména vzhledem k vysokým cenám ropy. Nicméně s podobnými záměry jsem se seznámil již před rokem 1990. Z různých důvodů nikdy nedopadly, sdělil týdeníku EURO Hojdar. "Strojakovského jsem odkázal na společnost Výzkumný ústav pro hnědé uhlí Most. Pokud se ukáže, že uhlí ze severozápadních Čech je pro novou technologii vhodné, sejdeme se znovu, dodal poslanec.
Zájem Škody Praha. "Hlavním záměrem je vybudovat spolu s českým investorem v příštích několika letech pilotní projekt, elektrárnu, která by v evropských podmínkách prokázala nejenom vysokou efektivnost zplyňování uhlí, ale i ekologickou šetrnost této technologie, řekl týdeníku EURO Strojakovskij. Nejdříve se však musí provést analýza vzorků uhlí z různých ložisek, a to především v severozápadních Čechách. "Na rozborech uhlí bude Carbonica - F komerčně spolupracovat také se společností Výzkumný ústav pro hnědé uhlí Most, dodal Strojakovskij. Tuto spolupráci ovšem nechtěl potvrdit technický náměstek výzkumného ústavu Josef Valeš. "Nebudu na toto téma hovořit, uvedl jen.
Bude-li uhlí vyhovovat, o čemž Strojakovskij nepochybuje, může se přejít k výstavbě elektrárny. Proto byla zahájena jednání o způsobu a formě zpracování technického projektu elektrárny - paroplynového cyklu - která by dosahovala výkonu asi 50 MW při spalování zhruba 500 tisíc tun hnědého uhlí. Minulý týden společnost Carbonica - F seznámila s tímto projektem obchodního ředitele Škody Praha Tomáše Topinku. Ten projevil zájem o technické zpracování. "V průběhu listopadu se sejdou technici obou společností, vždy máme zájem o nové technologie, řekl týdeníku EURO. "Hledáme i další možné investory, dodal Strojakovskij.
V Rusku to vychází. Ekonomické údaje ruské strany říkají, že návratnost takto investovaných prostředků (asi jedné miliardy rublů) je v ruských podmínkách přibližně tři roky, což je doba pro energetický průmysl mimořádně krátká. "Vychází se na jedné straně z nižších cen technologie i pracovní síly, na druhé straně jsou ale prodejní ceny elektrické energie a tepla v Rusku nižší než ve střední Evropě, vysvětlil Strojakovskij.
Z hlediska použití uhlí v energetice se jednoznačně ukázalo, že spalování "uhelného plynu je výrazně efektivnější než spalování uhlí. Plyn se spaluje lépe než tvrdý materiál, a jeho čištění před spalováním je jednodušší a levnější než čištění zplodin unikajících z elektráren při prostém spalování uhlí. Plyn lze také využít pro ekonomicky velmi výhodný paroplynový cyklus, při kterém se vyrábí nejenom elektrická energie, ale i teplá voda sloužící k ohřevu v průmyslu i domácnostech.
Vřesová a Krasnojarsk. "Dobrým příkladem užití této technologie je energeticko-technologický komplex Vřesová na Sokolovsku. Vedle klasické uhelné elektrárny v něm pracuje elektrárna, postavená v 90. letech, která využívá plyn získávaný z hnědého uhlí Sokolovské uhelné pro výrobu elektřiny a teplé vody, říká Strojakovskij.
Vedle plynu mohou vznikat dva různé vedlejší produkty, a to v závislosti na nastavení parametrů zplynování. Buď je to dnes vysoce ceněné aktivní uhlí, nebo středně energetický koks vhodný především pro metalurgické účely.
V Rusku se objevily první snahy o průmyslové využití uvedené technologie v polovině 90. let minulého století, ale teprve před několika lety se našel soukromý investor, který usiluje o její plné komerční využití. Před dvěma lety byl ve firmě Carbonica - F v ruském Krasnojarsku uveden do provozu pilotní projekt.
Technologie prošla všemi stadii od laboratorních zkoušek až do současné podoby fungujícího provozu, zpracovávajícího ročně tisíce tun hnědého uhlí z kansko-ačinského naleziště a produkujícího energii a více než deset tisíc tun polokoksu. "Provoz funguje plně na komerčním základě, plyn ze spaluje na produkci teplé vody, polokoks se prodává firmám zabývajícím se barevnou metalurgií a aktivní uhlí energetikům a institucím v oblasti technologií životního prostředí, především k čištění vody, vypočítává Strojakovskij možnosti využití.

Petr Matějček (petr.matejcek@euro.cz)
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů