Čtvrtek, 28. března 2024

Pštrosi, lamy, krokodýli - i to je zemědělství

Pštrosi, lamy, krokodýli - i to je zemědělství
Tradiční představě sedláka, starajícího se třeba jen o stádo skotu a pole s obilím, už v Evropě zvoní umíráček. Stále silněji se projevují dvě jiné cesty, které budou mít perspektivu.
Na straně jedné je to důraz na skutečně efektivní velkovýrobu, na straně druhé pak úsilí malých podnikatelů specializovat se a přicházet s novinkami, které tu ještě nebyly. Takže do českého zemědělství už patří nejen například farmy pštrosů, ale podnikatelé chovají třeba i jihoamerické lamy nebo chtějí vydělat na krokodýlí farmě.
Důvodem změn je tlak na dosavadní agrární politiku Evropské unie, zatížené příliš štědrými dotacemi a silnou ochranou trhu. Po Bruselu žádá změny Světová obchodní organizace WTO, ostrými kritiky jsou i evropští liberální ekonomové.
Reforma zemědělské politiky EU se sice prosazuje pomalu, ale neúprosně. Odklání se především od dotací na produkci a postupně se budou snižovat i celní bariéry. Rolníky čeká větší konkurence.
Obstát na agrárním trhu bude stále těžší, nezbytné bude jít dolů s cenou, čili snižovat výrobní náklady. Prim v tom hrají zejména USA, a Evropa se chtě nechtě musí trendu přizpůsobit. Zámořští agrární podnikatelé (stejně jako ti v Evropské unii - a na rozdíl od zemí rozvojových) nemohou využívat laciné pracovní síly a nízkého nájemného za půdu, ale mají dvojí přednost: obrovskou koncentraci výroby a efektivně dotažený řetězce od prvovýroby přes zpracování surovin a prodej potravin.
O něco podobného se snaží část podnikatelů i v Evropě, a zejména v Česku. Koncentrace výroby tu je - i když jde o následek násilné kolektivizace, ale často ještě chybí efektivita. Rezervy jsou podle odborníků leckdy v řízení podniků. Jde ale také o sociální problém. Pro šéfy firem nebývá jednoduché dávat na českém venkově lidem ze zemědělství vyhazov v rámci zvyšování produktivity, když lidé nejsou zvyklí se za prací stěhovat a sami jít jiným nabídkám vstříc.
Evropa, Česko nevyjímaje, ovšem vedle sociálních zvyklostí nemá ani stejné přírodní a kulturní zázemí, jako zámoří. Evropský venkov s vesničkami vypadá jinak, než třeba nedozírné lány na americkém středozápadě. Malým farmářům, kteří takovou krajinu spoluvytvářejí, však ani masívní bruselské dotace nestačí. Sedláků ubývá, velkým zemědělským podnikům konkurovat nestačí.
Záchranou je tak dobrý nápad, který umožní proniknout na obsazený trh. Třeba pštrosím nebo krokodýlím masem, ještě lépe třeba takové speciality přitáhnou klientelu pro agroturistiku.
Základem úspěchu je přitom co největší zhodnocení práce. Malá mléčná farma chovateli perspektivu nedává, velkovýrobě nemůže konkurovat. Ale když dotáhne mléčný chov až k výrobě sýrů či jogurtů, přidá ještě díky ekologickému hospodaření značku bioproduktu, a výrobek bude určitou specialitou - pak může obstát. Totéž platí třeba o vlastnících lesa nebo rybníků. Pro někoho jsou to břemena, pro jiného příležitost, jak využít suroviny z vlastních zdrojů k rozvinutí další výroby.
Evropské agrární dotace budou postupně směřovány stále více k realizaci i netradičních podnikatelských nápadů. Ovšem uživit se na venkově bude i při podpoře vyžadovat podnikatelského ducha.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů