Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více než 25 000 Rakušanů a 300 obcí a měst podpořilo námitky spolkové země Horní Rakousy proti výstavbě meziskladu vyhořelého jaderného paliva v jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Připomínky jsou zahrnuty do přeshraniční prověrky ekologických dopadů plánovaného meziskladu na životní prostředí. Novináře o tom dnes informovali představitelé Horních Rakous. Odpůrci atomu soudí, že dosud nevyřešená otázka likvidace radioaktivního odpadu v Česku je závažným důvodem pro to, aby nebyl povolen provoz Temelína.

Certifikace ubytovacích zařízení by měla být do dvou let povinná, řekl včera v Mariánských Lázních na konferenci Světové organizace turistického ruchu ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Lidé by tak získali vodítko pro rozlišování mezi jednotlivými ubytovateli. Označování kvality služeb by se podle ministra mělo více rozšířit i na stravovací služby a do několika let by měly být udělovány i certifikáty za ekologicky šetrné služby. Konference v Mariánských Lázních se zabývala zejména zapojením České republiky do certifikace služeb z pohledu trvale udržitelného rozvoje.

Benešov - Problematikou ekologického vzdělávání, výchovy a osvěty se bude dnes a zítra zabývat přibližně stovka pedagogických pracovníků mateřských, základních a středních škol Středočeského kraje na čtvrtém ročníku pedagogické konference s názvem Výchova a vzdělávání pro život.
"Podstatná část konference probíhá formou pracovních dílen, přinášejících náměty pro konkrétní činnosti s dětmi. Účastníci konference si zkusí v dílnách výrobu figurek z přírodních materiálů a připravena je také burza nápadů," uvedla ředitelka konference Lenka Daňková z Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim a doplnila, že první den v areálu Vyšší odborné a Střední zemědělské školy v Benešově bude patřit pedagogům mateřských, druhý den základních a středních škol. Pro ně jsou připraveny informace o tom, co se událo v ekologické výchově za poslední dva roky. Pracovníci škol získají náměty, jak sestavit program ekologického vzdělávání. "Pracovní dílny u pedagogů základních a středních škol zaměříme na alternativní metody práce, rozvoj kritického myšlení, globální problémy a reklamu," dodává Lenka Daňková.
Bližší informace mohou zájemci získat u organizátora konference, Podblanického ekocentra ČSOP ve Vlašimi.

"To je výchovou, měl jsem štěstí, že jsem nebyl odchován na hračkách z PVC, ale dřevěných hračkách a knihách."
Ministr komentoval výsledky krevních testů, které potvrdily nižší výskyt ftalátů v jeho krvi oproti kolegům ve vládě.  Naopak měl druhý nejvyšší obsah polychlorovaných bifenylů a DDT Celoevropský test měl potvrdit nebezpečnost některých průmyslových látek, užívaných ve výrobě spotřebního zboží.

The Global Amphibian Assessment (Světová zpráva o obojživelnících), kterou vypracovalo více než 500 vědců, byla publikována v internetové verzi vědeckého časopisu Science. Podle ní vyhynulo od roku 1980 122 druhů obojživelníků. Ze současně známých 5 743 druhů obojživelníků je třetina – 1856 druhů – ohrožena vyhynutím, 113 dalších obojživelníků nebylo již několik let spatřeno, a tak panují obavy, že vyhynuli také.
Stavy 43% všech obojživelníků klesají, 27% druhů je stabilních a v růstu se nachází méně než jedno procent obojživelných druhů. Stav ostatních je neznámý. Nejohroženější jsou obojživelníci na Haiti (ohroženo 92% všech druhů), dále v Kolumbii, Mexiku, Ekvádoru, Brazílii a Číně. V Americe, Karibiku a Austrálii je ohrožuje vysoce infekční plísňová choroba – chytridiomycosis.
Obojživelníci jsou životně závislí na čisté vodě a pociťují efekty znečištění dříve než ostatní formy života, včetně lidí. Jejich rapidní pokles nám napovídá, že jeden z nejdůležitějších systémů podpory života se pomalu hroutí," varuje Simon Stuart vedoucí týmu, jenž tuto studii vypracoval.

AMBROZEK MÁ V KRVI TÉMĚŘ NEJVÍC DDT A PCB ZE 14 MINISTRŮ EU
Druhé nejvyšší množství polychlorovaných bifenylů (PCB) a také jednu z maximálních hodnot DDT ze čtrnácti vzorků krve ministrů Evropské unie odhalily testy v krvi českého ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Oproti ostatním ministrům, kteří si nechali vzorky na testování 103 průmyslových látek odebrat v červnu, má Ambrozek v krvi málo ftalátů. To je výchovou, měl jsem štěstí, že jsem nebyl odchován na hračkách z PVC, ale dřevěných hračkách a knihách, řekl Ambrozek novinářům při zveřejnění analýzy. Vysoký obsah PCB a DDT přičítá Ambrozek dětství v "idylické krajině" jižní Moravy. Dokazuje to, že i lidé, kteří nežijí zrovna v Neratovicích blízko chemičky, mohou být kontaminováni látkami, které se už dávno nepoužívají, konstatoval. Podobně a ještě hůř podle Ambrozka skončil v testech jeho slovenský kolega Lásló Miklós

Cílem automobilky Volvo při tvorbě nového konceptu 3CC bylo omezit na minimum zatížení životního prostředí. Koncept má o 30 % nižší odpor vzduchu než srovnatelně velké Volvo S40, je lehčí - a hlavně má být poháněn elektromotorem. Na oltář aerodynamiky padl hlavně vnitřní prostor: třetí sedadlo je jen nouzové.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů