Pátek, 19. dubna 2024

„Lidé přírodě, příroda lidem“

„Lidé přírodě, příroda lidem“
Pod tímto mottem připravilo českobudějovické Sdružení pro záchranu prostředí CALLA několik výchovně vzdělávacích a kulturních akcí, jejichž hlavním smyslem je seznámení veřejnosti s navrhovanými lokalitami pro soustavu NATURA 2000.

Sladění národní ochrany přírody s právními předpisy Evropské unie předpokládá vytvoření soustavy chráněných území nazvanou NATURA 2000. Po bouřlivém připomínkování návrhů tzv. ptačích oblastí, které v současné době projednává vláda, je zpracován tzv. Národní seznam obsahující seznam evropsky významných území pro ochranu nejvíce ohrožených druhů rostlin, živočichů a přírodních stanovišť. „Prostřednictvím výstav, přednášek, přírodovědných vycházek a propagačních tiskovin bychom rádi seznámili veřejnost s některými návrhy pro soustavu NATURA 2000 na Novohradsku a Borovansku“, uvedl Vladimír Molek ze Sdružení CALLA. Akce jsou součástí projektu podpořeného Správou Chráněné krajinné oblasti Blanský les a podílí se na nich Český nadační fond pro vydru v Třeboni, Český svaz ochránců přírody v Nových Hradech, pracovníci Správy CHKO Blanský les a informační a kulturní centra města Borovany a Nové Hrady.

Kampaň zahájila výstava o chráněném území Brouskův mlýn, která se koná do 29.října v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích. Výstava fotografii z národní přírodní rezervace Brouskův mlýn autorů Jana Ševčíka a Jana Nového je doplněna expozicí přibližující „naturové“ území Stropnice. Lokalita navržena do národního seznamu se nachází v oblasti meandrujícího toku Stropnice a zahrnuje širokou nivu od Borovan po Byńov, včetně rybniční soustavy u Olešnice. Důvodem ochrany je výskyt evropsky významné a ohrožené vydry říční.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů