Pátek, 29. března 2024

Společný projekt s Nizozemskem zlepší na jihu Moravy kvalitu vody

Společný projekt s Nizozemskem zlepší na jihu Moravy kvalitu vody
Jihomoravský kraj a nizozemská provincie Utrecht chtějí připravit společný projekt na zlepšení kvality vody moravské řeky Svratky a nizozemské řeky Eem. Nizozemci dosud na projekt uvolnili necelý jeden milión korun.
V rámci projektu budou odborníci sledovat stav povrchových a spodních vod a také připravovat projekty pro získání peněz z Evropské unie. Řeka Eem má být vyčištěna do roku 2006, Svratka pak do roku 2009.
Vyčištění řeky Svratky je přitom jedním z důležitých kroků pro zlepšení kvality vody ve Vírské a především Brněnské přehradě, kde se pravidelně v letních měsících přemnožují sinice a nesmí se tam koupat. V rámci projektu nazvaného Čistá Svratka proto Jihomoravský kraj počítá s dostavbou čistíren odpadních vod a kanalizací, používáním biologických hnojiv v okolí řeky a přehrad a také s odstraněním nánosů bahna na dně přehrady.
Na přípravné práce k projektu už Jihomoravský kraj a město Brno uvolnily necelé tři milióny korun, pracuje se na studii proveditelnosti projektu, který je důležitý pro získání peněz z evropských fondů. Na studii se kromě jižní Moravy podílí také Pardubický kraj a kraj Vysočina a také Povodí Moravy.
První stavební práce by měly začít v příštím roce, zlepšení vody v přehradě se však podle odborníků mohou lidé dočkat teprve po třech až pěti letech čištění.
Na další jihomoravské řece, Dyji, začne rekonstrukce čistíren odpadních vod a kanalizací ještě letos. Čtyři svazky obcí, které se projektu účastní, už totiž vybraly dodavatele staveb za celkem jednu a půl miliardy korun. Nabídky v mezinárodním výběrovém řízení předložilo celkem třicet dva firem. Převážná většina z nich má sídlo v Česku, po jednom zástupci měly společnosti z Portugalska, Maďarska a Rakouska. Práce financované z evropského projektu ISPA budou dokončeny nejpozději do roku 2007.
Projekt na ochranu vod povodí řeky Dyje byl zahájen před čtyřmi lety a účastní se ho dvě stě osmdesát jedna obcí a měst. Finanční memorandum s Evropskou unií bylo uzavřeno před dvěma lety. Předvstupní fond ISPA podle něj uhradí šedesát osm procent nákladů, pěti procenty přispěje Státní fond životního prostředí, zbývající podíl uhradí obce. Tři větší stavby na jihu Moravy přijdou celkem na osm set třicet dva miliónů korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů