Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo: Skládka odpadu byla nelegální

Ministerstvo: Skládka odpadu byla nelegální
Líšnice/ Mohelnice Skládka u obce Líšnice byla od poloviny roku 1997 do června 2003 provozována nelegálně a v rozporu se zákonem. Takové je stanovisko ministerstva životního prostředí vydané na žádost policie, která se zabývá trestním oznámením Líšnice na Mohelnici z října 2003. Tehdy vrcholil spor o to, jak se skládkou naložit.
" Je to časovaná bomba, která ohrožuje životní prostředí," tvrdili od začátku roku 2003 představitelé Líšnice. Ukládání odpadu se jim podařilo zastavit až letos v červnu na zásah hejtmana.
Odpady mířily k Líšnici již od 80. let, kdy ještě obec patřila pod správu Mohelnice. Okresní úřad zakázal další ukládání v únoru 2003 a zároveň nařídil asanaci a rekultivaci skládky. Úkolu se ujala Mohelnice a najala si na něj firmu Mavyla. Během povodní v roce 1997 okresní krizový štáb povolil dočasné ukládání po dobu mimořádného stavu s tím, že jakmile stav ohrožení pomine, budou odpady odvezeny.
" K tomu už nedošlo, naopak začalo soustavné navážení dalších, zejména komunálních odpadů. Město a firma Mavyla tento stav účelově vykládaly tak, že jde o materiál určený k rekultivaci skládky. Ve skutečnosti se jednalo o nelegální zneškodňování odpadů," píše se ve stanovisku ministerstva, podepsaném Josefem Švejdou.
" Potvrdily se naše argumenty, které město nebralo v potaz. Teď čekáme na vyjádření policie, o zásah požádáme také ombudsmana," řekl starosta Líšnice Miroslav Stratil ( nez.). Obec podala před rokem také soudní žalobu na město a firmu Mavyla ve věci odstranění stavby a vyklizení skládky. Ta je podle Stratila o polovinu vyšší, než ukládá projekt rekultivace. Podle advokátky Jany Hamplové, která Líšnici zastupuje, může odstranění nelegálně navezeného odpadu stát až dvacet milionů korun.
Starosta Mohelnice Ladislav Kavřík ( ODS) obhajuje postup města tím, že inspekce ministerstva na jaře 2003 neshledala na skládce nic závadného. " Musím se ptát, jak je možné, že dva orgány téhož ministerstva posoudily stejnou věc jinak. Když ještě pár let počkáme, stanovisko se možná opět změní," řekl Kavřík.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů