Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise schválila plány na obchodování emisemi od 1.1.2005 8 členských států. Jsou to: Belgie, Estonsko, Lotyšsko, Lucembursko, Slovensko, Portugalsko, Finsko a Francie. Rozhodnutí Komise zahrnuje povolení pro 2.100 firem, což představuje 15 % z celkového počtu cca 12.000 firem v EU25, které budou do obchodování s emisemi zapojeny.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek podpoří investice státu do modernizace v ústecké Spolchemii. Řekl to včera v Ústí nad Labem. Stát buď zaplatí ekologické škody, nebo investuje do nových prostředků a potom firmu prodá. Druhou možností je, že to udělá nový majitel, kterému stát sníží kupní cenu. Ve Spolchemii pokračuje schvalovací řízení sanace rtuti. Ambrozek uvedl, že akce za 1,2 miliardy korun by měla začít příští rok. Hnutí Greenpeace varovalo, že sanace představuje velké riziko pro zdraví lidí.

TRH S BIOPOTRAVINAMI STOUPÁ
Evropský trh s biopotravinami stoupá ročně asi o 15 procent a tržby za potraviny se značkou bio strmě stoupají a dosahují už téměř třiceti miliard eur ročně. V ČR roste prodej biopotravin ještě rychleji - loni se zvýšil o 17 procent, v zemi ale pořád jejich nákup tvoří méně než jednu desetinu z celkové spotřeby potravin. Obrat na tuzemském trhu dosáhl loni asi 180 miliónů korun. Trend zaměřený na zákazníky, kteří chtějí nakupovat ekologické potraviny nebo produkty z oblasti zdravé výživy, byl viditelný na potravinářském veletrhu Sial, který se konal v Paříži. V patnácti zemích EU nyní existuje po biopotravinách a zdravé výživě větší poptávka, než je nabídka. Tuzemské firmy proto hledají možnosti, jak se na trhy v zahraniční dostat, neboť domácí trh je podle jejich názoru pořád velmi malý.

FIRMY BUDOU PLATIT I ZA CIZÍ ŠROT
Výrobci i dovozci elektrospotřebičů v EU budou muset platit sběr a likvidaci i těch starých přístrojů, které nevyrobili. Týká se to třeba výrobků od firem, které již zkrachovaly, nebo u kterých se výrobce nedá určit. Přestože směrnice bude platit v celé unii, v nových členských zemích bude situace mnohem horší. Výrobků od neexistujících výrobců je zde výrazně více. Mnoho podniků totiž po pádu komunismu zkrachovalo. Likvidaci tohoto historického elektrošrotu nařizuje novela zákona o odpadech, která už prošla druhým čtením v parlamentu a druhého listopadu má být schválena. Musí začít platit k 13. srpnu příštího roku. Některým firmám se však tato novela nelíbí a volají po nápravě. Ministerstvo životního prostředí, které má zákon na starosti, se však brání. Předpis totiž přebírá z EU a platí tedy pro všechny stejně.

V ČR SE BUDE KONAT VELKÝ KONGRES
V Praze se v květnu příštího roku uskuteční výroční zasedání Evropské společnosti pro lidskou genetiku, na které přijede tisícovka účastníků z celého světa. Sdělila to vládní agentura CzechTourism, podle níž se tak ČR podařilo přilákat další velký kongres. Podle ředitele CzechTourismu je pověst Prahy jako kongresového města stále lepší. Agentura chce, aby se hlavní město dostalo do první desítky nejoblíbenějších kongresových měst. Podle počtu pořádaných kongresů se Praha zatím řadí na 17. místo v Evropě. Loni zde bylo 86 akcí s více než 300 účastníky, které mezinárodní instituce považují za velké kongresy. ČR byla se 101 akcemi na 28. místě v Evropě.

RECYKLACE ELEKTRONIKY LIDI NELÁKÁ
Letošek by měl být rokem, kdy se začnou staré mobily vyhazovat častěji než předtím. Mobilní operátoři evidují na svých prodejnách maximálně několik desítek zákazníků, kteří při koupi nového přístroje starý vyhazují. Většinou končí telefony v zastavárnách nebo v koších. Málokdo má zájem mobil likvidovat ekologicky. Mobilní telefony jako odpad jsou toxické. Ročně se jich v Česku prodá asi 2,2 miliónu kusů. To za několik let bude znamenat více než dvě tuny toxického odpadu. Mobilní operátoři i mnozí nezávislí prodejci telefonů sice ve svých obchodech mají sběrná místa na staré přístroje, ale ta zůstávají prázdná. Ve firemním sektoru zaměstnavatelé dají raději staré počítače zdarma zaměstnancům, než aby je nechali za deset korun za kus zlikvidovat.

Jičín (van) - Cestující v Jičíně od včerejška přepravuje první ekologický autobus v Hradeckém kraji. Jičínský ekobus jezdí na stlačený zemní plyn, který je k životnímu prostředí mnohem šetrnější než běžná nafta. "Při spalování zemního plynu se ve srovnání s naftou do ovzduší uvolňuje pouze čtvrtina škodlivých výfukových emisí,"zdůraznil generální ředitel společnosti ČSAD Semily Tomáš Roubiček. Semilský autodopravce novým ekologickým autobusem za více než šest milionů korun nahradil osm let starý vůz, který už dosluhoval. "Ekobus je téměř o dva miliony korun dražší, než běžný autobus, ale má levnější provoz, protože plyn je o polovinu levnější než nafta. Nám se podařilo náklady výrazně snížit dotacemi od ministerstva dopravy,"informoval Roubiček.

BRITÁNIE Klimatické změny a zejména obrovské záplavy napáchají v Británii v nadcházejících 50 letech škody přesahující v přepočtu až 300 miliard eur. Tvrdí to expertní zpráva, kterou včera zveřejnilo v Londýně sdružení ochránců přírody, jež usiluje o úsporné zacházení s energií.Podle sdružení Energy Saving Trust (EST) se nedá vyloučit, že klimatické změny budou mít v nadcházejících desetiletích stále katastrofálnější následky. Studie EST odhaduje, že náporu povodní by mohly být v Británii vystaveny asi dva miliony budov včetně mimořádně významných oblastí, jako jsou londýnské finanční centrum City, různé komerční zóny, některé jaderné provozy a podobné objekty. EST se domnívá, že tato významná místa by měla být do rovnou proti následkům klimaticku 2050 vybavena účinnou ochrakých změn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů