Čtvrtek, 18. dubna 2024

Řada staveb bude při povodni představovat nebezpečí

Řada staveb bude při povodni představovat nebezpečí
Žatecko, Lounsko - Řada objektů na březích vodních toků by vůbec neměla stát. V případě povodně zabrání plynulému odtoku vody a mohou zvýšit nebezpečí pro své okolí. Stavbu některých objektů postavených v dřívější době by dnes úřady jen těžko povolily.
Příkladem je lounské výstaviště nebo zahrádky u inundačního mostu mezi Louny a Dobroměřicemi. Tamní stavby stojí v tzv. aktivní zóně záplavového území řeky Ohře a na průběh povodně mají negativní vliv. "V dnešní podobě, v jaké výstaviště v Lounech stojí, by jeho stavbu úřady nepovolily. Chatky a ploty u zahrádek, které tam stojí bez našeho souhlasu, rovněž zhoršují odtok vody v této oblasti," sdělil včera Václav Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře Chomutov. Další množství potenciálně nebezpečných staveb stojí na celé dolní Ohři. Na březích se nachází velké množství chat, které spolu s ploty, vytvoří při povodni zábrany v odtoku vody. "Majitelé takových objektů musí být připraveni na to, že jim je velká voda jednou odnese nebo poškodí," dodal mluvčí.
Kolem každého vodního toku existuje tzv. záplavové území. Tam patří místa, která budou zatopena při stoleté vodě, tedy povodni, která statisticky přijde jednou za sto let. Na základě hloubky a rychlosti vody při takové povodni jsou v záplavových územích vytyčeny tři zóny. V aktivní zóně, kde se očekává největší "nápor" povodně a proteče jí 70 až 80 procent vody, se nesmí stavět. "Jediné objekty, které tam mohou vzniknout, jsou stavby technické infrastruktury. Tedy například silnice, vodovody, kanalizace, čistírny odpadních vod a musí být zabezpečeny tak, aby jim velká voda příliš neublížila," uvedl V. Svejkovský. V aktivní zóně mohou mít lidé zahradu, ale neměla by tam stát chatka ani altán. Tyto aktivní zóny mají vodohospodáři spočítané na dolní Ohři, Blšance, Liboci i Chomutovce.
V ostatních zónách záplavového území se sice smí stavět, ale majitel objektu musí prokázat, že stavba nezhorší odtokové poměry v oblasti. Tedy, že kvůli stavbě v místě nestoupá voda, která ohrožuje okolí. "Dům postavený v takovém místě musí splnit řadu podmínek. Například první nadzemní podlaží musí být nad úrovní stoleté vody, stejně tak izolace a elektrické rozvaděče. Vchod do sklepa má být zevnitř, aby se do něj nedostala voda. Nejlepší však je dům vůbec nepodsklepovat," vysvětlil mluvčí Povodí Ohře. Se stavbou v těchto místech musí souhlasit správce povodí (např. Povodí Ohře), správce vodního toku (např. Povodí Ohře, Lesy ČR, Zemědělská vodohospodářská správa, ministerstvo obrany, soukromá osoba) a vodoprávní úřad (odbor životního prostředí příslušného městského úřadu).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů