Sobota, 20. dubna 2024

Americké firmy investují do ekologických programů

Americké firmy investují do ekologických programů
Blížící se nutnost vyhovět přísným pravidlům Kjótského protokolu nutí firmy k rychlým přípravám.
Spojené státy americké se sice ke Kjótskému protokolu nepřipojily, ovšem příslib ratifikace z ruské strany umožní, aby pravidla o omezení emisí škodlivých plynů vstoupila v platnost. Připravují se na to i americké firmy - globalizovaná ekonomika podle odborníků ani nepřipouští jiný postup.
Jde většinou o dlouhodobé projekty, ke kterým firmy přistoupily z nejrůznějších důvodů. Podle deníku Wall Street Journal se může jednat o kombinaci tlaku veřejného mínění a ekonomických příčin, například nutnost diverzifikovat zdroje energie. Příkladem v Evropě může být společnost British Telecom, která se nedávno stala největší firmou světa, jež všechnu energii, kterou spotřebuje, odebírá z obnovitelných zdrojů.
Podle listu Financial Times se společnost soustředila hlavně na větrnou energii a energii z mořských vln. "Chceme zvýšit úspory ve spotřebě elektrické energie a zároveň redukovat škodlivé emise. Věříme, že dosáhneme obou cílů," říká Paul Reynolds, šéf prodejů British Telecom. Firma podle neziskové organizace Climate Group od roku 1991 ušetřila díky hospodárnému využívání energie 119 miliónů liber. Dalších 421 miliónů liber uspořila využíváním ekologičtějších forem dopravy.
Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson se od dob ropné krize v sedmdesátých letech minulého století snaží zmenšit svou závislost na fosilních palivech. Podle studie World Resources Institute je druhým největším uživatelem solárních panelů na výrobu elektrické energie v zemi.
Odborníci upozorňují, že vzhledem k omezením vyplývajícím z Kjótského protokolu, jejichž splnění bude znamenat značné náklady, budou ve výhodě firmy, které své ekologické programy provádějí dlouhodobě. "Zkoušíme těžit z výhody dřívějšího startu," tvrdí John C. Russel, šéf ekologického rozvoje americké energetické společnosti Northeast Utilities.
Menší elektrárnu spalující uhlí ve státě Connecticut již firma rekonstruovala tak, aby mohla spalovat dřevo nebo biomasu. Společnost studuje projekty koncernů Pfitzer a General Electric, které připravují globální plány na redukci emisí a snižování energetických nákladů.
Společnost Citigroup, největší bankovní dům světa, zavedla ve svých 270 pobočkách v New Yorku automatický systém na monitorování spotřeby energie. Stál 2,5 miliónu dolarů, ovšem společnosti vydělal 500 miliónů dolarů na slevách za úspory
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů