Sobota, 20. dubna 2024

Ochranáři vykupují louky

Ochranáři vykupují louky
Žďársko Členové Sdružení Krajina chtějí vykoupit a tím zachránit přírodně cenné pozemky v regionu. Peníze pro svůj záměr se rozhodli získat vyhlášením veřejné finanční sbírky Dejme prostor přírodě. "Máme zájem vykoupit trvale podmáčené louky ve Žďárských vrších. Ty jsou domovem mnoha ohrožených druhů rostlin a živočichů,"vysvětlil ředitel neziskové organizace Milan Daďourek. "Nejúčinnější ochranou majetku v České republice je jeho vlastnictví. Proto jsme vyhlásili sbírku a jednáme s majiteli luk o jejich odkoupení,"podotkl.

Na konto lidé poslali první peníze

Na kontě sbírky se již objevily první finační příspěvky. "Zhruba deset tisíc korun,"potvrdil informaci ředitel. "Pozemky vykupujeme za odhadní cenu. Většinou to jsou území zařazená do některého ze stupňů ochrany přírody. Za metr čtvereční luk platíme majitelům zhruba korunu,"řekl Daďourek. Jednou z lokalit, o kterou mají lidé z neziskové organizace sídlící v Počítkách zájem, je přírodní památka Suché kopce u Vojnova Městce. "Rašeliníkový podrost, na kterém se louky nacházejí, je důležitým regulátorem vodního režimu v krajině. Při deštích zachytí srovnatelné množství vody jako rybník o stejné rozloze,"vysvětlil ochranář. "Schopnost absorbovat vodu a postupně ji uvolňovat hraje velmi důležitou roli zejména při přívalových deštích. Louky vodu uvolňují postupně,"připomněl šéf Sdružení Krajina.

Bez pomoci ochranářů louky zanikají

Bez pravidelného kosení a vyřezávání náletových dřevin podmáčené louky zanikají. "Právě sečení a udržování těchto luk na Žďársku patří do náplně naší činnosti. V péči o cenné lokality by nám výrazně pomohl vlastnický vztah k pozemkům. Jedině tak budeme moci zaručit, že louky zůstanou zachovány, nebudou zalesněny, nebo zastavěny," nechal se slyšet Milan Daďourek. Mezi další pozemky, které chce sdružení získat do svého vlastnictví, zařadil lokalitu Dolin u Jiříkovic a rašelinné louky v okolí obce Kameničky. Sdružení Krajina vyhlásilo veřejnou sbírku Dejme prostor přírodě na dobu dvou let s tím, že skončí 31. ledna roku 2006. Příspěvky na výkup přírodně cenných pozemků ve Žďárských vrších lidé posílají na bankovní účet číslo 189300014/ 0300. "Připravujeme další variantu, jak pomoci krajině na Žďársku. Zájemci budou do sbírky Dejme prostor přírodě přispět dárcovskou esemeskou,"dodal ředitel Sdružení Krajina Milan Daďourek.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů