Pátek, 29. března 2024

EU dá Berounsku čtvrt miliardy

EU dá Berounsku čtvrt miliardy
První projekt, sdružující prostředky Evropské unie, státu a obcí, minulý týden potvrdil Brusel. Unie pošle více jak čtvrt miliardy korun na rozšíření kanalizace v Berouně a Králově Dvoře. "Peníze jsou již na cestě, považujeme to za velmi dobrou zprávu pro občany obou měst," řekl středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).
Jednání, trvající déle než dva roky, se urychlila poté, co letos iniciativu převzalo bruselské zastoupení Středočeského kraje. Mezitím vedení kraje ve spolupráci s obcemi připravovalo území a organizovalo spolufinancování. "Jde o první projekt svého druhu v České republice," připomněl Bendl. Ze 390 miliónů korun celkových nákladů uhradí Brusel 65 procent, po deseti procentech přidají Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí, zbývajících 15 procent půjde z rozpočtu kraje a dotčených obcí.
Během listopadu má Evropská komise zaslat svůj souhlas s projektem formou oficiálního "rozhodnutí" Státnímu fondu životního prostředí.
Ten pak zahájí finální fázi projektu, což je příprava dokumentace výběrového řízení, vyhlášení tendru a uzavření smlouvy s vítězem soutěže. Vlastní výstavba více jak 16 kilometrů nových kanalizací má začít v květnu příštího roku. Celé dílo má být předáno do užívání v prosinci 2007.
Žádost o dotaci z předvstupního fondu ISPA kraj zpracoval ještě v roce 2003, postupně ji podle poznatků z Bruselu upřesňoval a letos v květnu ji "naostro" poslal jako žádost o dotaci z kohezního fondu, čili Fondu soudržnosti. Pomoc z tohoto fondu přímo navazuje na předvstupní pomoc ISPA. Fond přispívá na velké investiční projekty v sektorech životního prostředí a dopravy.
Od roku 2000 bylo v rámci programu ISPA schváleno pro projekty v České republice celkem 11,2 miliardy korun (350 miliónů eur).
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů