Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ŠPANĚLÉ SKLÍZEJÍ MUTOVANOU KUKUŘICI
Španělsko je jediným evropským státem, kde se geneticky upravená, neboli transgenní, kukuřice pěstuje pro běžnou spotřebu. Ostatní evropské země nepřekročily rámec rozsáhlejších polních pokusů. Změnit se to může už příští rok. Běžná kukuřice dává průměrný výnos třináct tun z hektaru, zatímco geneticky upravená patnáct tun, pochvaluje si Carmelo Villuendas, který je ředitelem zemědělského družstva San Agustin ve vesnici Bujaraloz vzdálené 70 kilometrů od Zaragozy. Členy družstva je 250 místních zemědělců. Transgenní plodina zabírá patnáct procent jejich kukuřičných polí. Vyšší výnosy jsou dány tím, že rostlina odolává zavíječi kukuřičnému - motýlu, jehož housenky ji požírají a ničí. V důsledku oteplování klimatu se zavíječ šíří po Evropě, a rozmáhá se i v Česku. Zemědělci jej stříkají chemickými insekticidy.

EVROPSKÉ VLÁDY PLATILY ROZVOJ SILNIC, TEĎ NEVÍ, CO S KAMIONY
Vlády v nových zemích EU si lámou hlavy s tím, jak se vypořádat s kamióny. Jenže z rozsáhlé studie nevládních organizací střední a východní Evropy vyplývá, že právě tyto vlády se na nebývalém rozmachu silniční nákladní dopravy značně podepsaly - zaplatily ho. Velká část peněz z evropských fondů i národních rozpočtů směřuje do dopravních projektů, které rozvíjejí nejméně ekologický druh dopravy - po silnici. Například z dopravních půjček Evropské investiční banky šlo do střední a východní Evropy v letech 1998 až 2003 skoro 60 procent na silniční projekty. Železnice získala 18 procent, veřejná městská doprava 7,5 procenta a kombinovaná doprava necelé procento peněz. Podobné je to i s evropskými fondy nebo půjčkami od Světové banky.

Pilotní projekt sběru, třídění a zpracování nápojových kartonů zahájila v Plzni firma AVE CZ odpadové hospodářství. V centru instalovala speciální sběrné nádoby, čímž se zatím může chlubit kromě Plzně pouze Nový Bor. Kartony na mléko, džusy a vína dnes tvoří 5 % objemu komunálního odpadu v ČR a jejich podíl roste. Jedná se o velmi kvalitní buničinu, kterou odebírá brněnský výrobce izolačních desek a papírna v Bělé pod Bezdězem.

Automobilka TPCA, kterou v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry staví konsorcium firem Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA), se připravuje na zahájení zkušebního provozu. Jejímu prezidentovi Masatake Enomotovi včera středočeský hejtman Petr Bendl předal takzvané integrované povolení. Je dokladem toho, že závod splnil podmínky bezpečného provozu v oblasti životního prostředí, řekl mluvčí TPCA Matěj Matolín. TPCA v září ukončila instalaci technologií a zahájila komplexní zkoušky výrobního zařízení.. Vyrobila už několik desítek nových aut, které testuje uvnitř závodu. Do zkušebního provozu uvede závod letos v prosinci a sériovou výrobu chce zahájit v prvním čtvrtletí 2005.

Ve Francii byla zjištěna přítomnost infekce TSE v kozím mozku. Testy, které byly doposud provedené nedokáží odlišit TSE od BSE, a proto byl vzorek tkáně zaslán do referenční laboratoře pro TSE ve Velké Británii k další analýze. TSE je skupina spongiformních encephalopathií konkrétně BSE napadající skot a Scrapie napadající kozy a ovce.

Podle Aliance pro nápojové kartony a životní prostředí (ACE), sídlící v Bruselu, bylo v roce 2003 recyklováno 30 % veškerých nápojových kartonových obalů, které byly dodány na trh 15 členských zemí EU. Toto číslo představuje 280 tisíc tun sebraných použitých spotřebitelských obalů. Využily je zejména papírny pro výrobu ubrousků, toaletního papíru a vlnité lepenky.
Celková míry využití a recyklace v tomto sektoru dosáhla loni 58 %. V rámci rozšířené Evropské unie s 25 členy bylo dosaženo recyklace na úrovni 28 % a celkové míry využití a recyklace ve výši 53 %. Další informace lze nalézt na www.ace.be.

Do roku 2015 by měly být sníženy ve 29 státech USA emise oxidů síry, dusíku a rtuti. Návrh je zaměřen na staré uhelné elektrárny, které by měly dosáhnout emisních cílů dvoustupňově v letech 2010 a 2015. Konečným výsledkem by mělo být roční snížení emisí oxidů síry o 70 % (5,6 milionů tun) a emisí oxidů dusíku o 65 % (1,8 milionů tun), kterého by mělo být dosaženo v roce 2015.
Pro snížení emisí rtuti existuje návrh, vyzývající elektrárenské společnosti ke snížení emisí rtuti o 29 % do roku 2007. Výrobci elektřiny a průmyslové skupiny sice návrhy přivítaly, avšak upozorňují, že jejich splnění bude nákladné.

Jablonec n. N. - Kam s ním je název nového výukového ekologického programu, který od začátku školního roku pořádá Dům dětí a mládeže Vikýř v Jablonci. Jde o program, jenž je zaměřen na děti v sedmých, osmých a devátých třídách základní školy.
V rámci besedy se mohou školáci dozvědět například jak nakládat s odpady, jak a proč je třídit, nebo dostanou radu, které obaly si vybírat a dozvědí se spoustu dalších informací. "Součástí besedy je také videoprojekce a putovní výstava. Tu můžeme zapůjčit školám. Zároveň dětem v rámci projektu ukazujeme také produkty vytvořené z recyklovaných odpadů," vysvětlila pracovnice Vikýře a iniciátorka projektu Ivana Meščerjakovová. Výukový program mohou školáci buď absolvovat přímo v prostorách domu dětí nebo mohou přednášející přijít do škol. Společně se zaměstnanci DDM Vikýř se na výukovém ekologickém programu podílí také oddělení životního prostředí jablonecké radnice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů