Pátek, 19. dubna 2024

Spočítejte si své emise oxidu uhličitého

Spočítejte si své emise oxidu uhličitého

Na summitu OSN v Bonnu se státy světa dohodly na snížení emisí, které způsobují globální změny podnebí. Nyní ale musí následovat další kroky.

Vědci varují, že vinou změn klimatu v příštích desetiletích přibude extrémních výkyvů počasí, jako jsou povodně, sucha, vlny horka a hurikány, i třeba lesních požárů. Značné budou také ekonomické škody. Prognózy potvrdila nová zpráva odborného panelu OSN, tvořeného stovkami předních světových expertů, i zvláštní posudek připravený americkými odborníky z pověření prezidenta Bushe.

Příčinu vědci přisuzují hlavně spalování uhlí, ropy a zemního plynu. Naštěstí víme, jak znečištění omezit. Přes bojkot, který klíčové mezinárodní smlouvě vyhlásil Bílý dům, se delegace dokázaly shodnout na snížení emisí i bez Američanů. Důležitou roli sehrálo veřejné mínění, které v Evropě i dalších hlavních zemích dohodu silně podporuje.

Ekonomické přínosy snížení emisí

Ekonomové přitom zjistili, že snížení emisí bude výhodné. Nastartuje totiž rozvoj energetické efektivnosti a moderních technologií, který podpoří perspektivní průmyslové sektory a konkurenceschopné společnosti. Jak potvrdily předběžné ekonomické studie, snížení znečištění v celkovém součtu přinese finanční zisk, hospodářský rozvoj a nová pracovní místa.

Mezinárodní smlouva se pochopitelně nelíbí některým uhelným a ropným společnostem, které přijdou o zisk. Ale jiné firmy na něm vydělají. Například v USA sektory, které z redukce emisí profitují, zaměstnávají zhruba desetkrát více lidí než ty, jež tratí. Proto také většina průmyslu v posledních letech stále hlasitěji dohodu podporuje.

Česká vláda a světové podnebí

Budoucnost globálního klimatu není jen v rukou mezinárodních jednání mezi Washingtonem, Bruselem a Tokiem. Hnutí DUHA se snaží poukázat na skutečnost, že má také významnou českou rovinu.

Rovněž my bychom měli podporovat opatření, která povedou ke snížení znečištění. Například větší energetickou efektivnost průmyslu: česká ekonomika spotřebuje na jednotku hrubého domácího produktu 1,9násobně více energie než průměr zemí Evropské unie. Nebo čistou energii, jako je spalování biomasy, sluneční kolektory, větrné či malé vodní elektrárny - také v těchto moderních technologiích zaostáváme za vyspělými zeměmi. Rovněž by se měly zvýšit investice do veřejné dopravy.

Spočítejte si své emise oxidu uhličitého

Průměrná česká rodina, která topí plynem a jezdí jedním osobním autem, každoročně vyprodukuje asi sedm tun exhalací oxidu uhličitého, hlavní příčiny globálních změn podnebí. Pokud vytápí elektřinou, znečištění se pohybuje kolem 18 tun. Na dalších exhalacích se domácnost navíc podílejí nepřímo - například nákupem výrobků a služeb, při jejichž výrobě vzniká znečištění. Ty ale nelze jednoduše odhadnout.

Své emise oxidu uhličitého si můžete spočítat pomocí naší tabulky.

Další informace

Globální změny klimatu: očekávané dopady v ČR

Jak neohřívat zeměkouli - praktický rádce

Nejnesmyslnější dotace na světě? Jaderná energetika a klima

Konference o klimatu v Haagu: politický význam, kontext a hlavní témata

Klimaskeptici: ropné firmy manipulují mezinárodními dohodami

Klimatické změny a jejich dopady: stav vědeckého poznání

Osud světového klimatu se nerozhoduje jen ve Washingtonu

Mezinárodní jednání o globálních změnách klimatu

Změny klimatu: Kjótský protokol přinese zisk

Zdroj: http://www.hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů