Úterý, 23. dubna 2024

Na bionaftu chybějí peníze

Na bionaftu chybějí peníze
Vláda dnes projedná zásady, jak v příštích letech podporovat biopaliva. Jejich větší využití požaduje Evropská komise.

Bionafta, která z tuzemského trhu zmizela po vstupu Česka do Evropské unie, se k čerpacím stanicím v dohledné době nevrátí.
Vláda dnes sice projedná zásady nové koncepce podpory biopaliv, ta však původní představy o výši dotací výrazně zmrazuje. Ani na tento nový systém, jehož konkrétní pravidla mají úředníci připravit v následujících týdnech, ale kabinet zatím žádné peníze neuvolnil.

Fond peníze nemá
"V kapitole zemědělství nejsou finanční prostředky pro bionaftu zajištěny, nejsou ani v rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu," potvrdil včera mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.
Ministr zemědělství Jaroslav Palas přitom donedávna tvrdil, že peníze zajištěny má. Prvních zhruba půl miliardy korun měl dát právě intervenční fond.
Argumentoval tím, že bez dotace ve výši 9,50 koruny na kilogram řepkového metylesteru nebude výsledná směs s motorovou naftou, tedy bionafta, na trhu paliv konkurenceschopná. Vláda však Palasův návrh na dotování v září zamítla a pověřila vyřešením dotací biopaliv svého místopředsedu pro ekonomiku Martin Jahna.

Když už dotace, tak nižší
Jahn dnes kabinetu představí především návrh na přechodné dotování bionafty - do roku 2006.
"V principu jde o to, aby výše dotace nebyla fixní, ale odvíjela se od aktuální ceny řepky," uvedl.
"Z našich analýz vyplývá, že když už by se někde našly peníze na dotace, tak by mohly být výrazně nižší, zhruba o třetinu i víc," upozorňuje Jahnův náměstek Radek Špicar.
Celková úspora oproti původnímu návrhu by tak měla dosahovat několika set miliónů korun. Palasův požadavek byl totiž na necelou miliardu korun dotací a další miliardu by činila daňová úleva.
Nezbytné je podle Špicara také dotační systém zprůhlednit. Výrobce metylesteru by tak měl prokazovat nárok na dotaci tím, že producent směsi, bionafty, mu pak potvrdí zaplacení spotřební daně. "Tím se zabrání vývozu dotovaného metylesteru," vysvětlil Špicar.
Vytvoření transparentního systému naléhavě doporučil také Nejvyšší kontrolní úřad. Ten kontroloval dotace na bionaftu loni. Celý předchozí systém je nutné podle úřadu přehodnotit, protože nezajišťuje hospodárné využívání státních prostředků.
"Vypracovat konkrétní systém dotací, vycházející z našich analýz, bude na Ministerstvu zemědělství. Takovým materiálem by se pak vláda mohla zabývat zřejmě v prosinci," odhaduje Špicar.
Mluvčí Ministerstva zemědělství Martin Severa včera pouze sdělil, že Palasův úřad "vyčlení na dotace tolik peněz, kolik řekne vláda". Neupřesnil však, kde je vezme.

Setuza chce větší podporu
Na Palasem slíbené výši podpor trvá největší český zpracovatel olejnin, firma Setuza. Ta by totiž zároveň byla i největším příjemcem dotací, protože vyrábí téměř čtyřicet procent metylesteru v zemi.
"Nižší dotace než 9,50 koruny znamená, že bionafta se na český trh nedostane," tvrdí šéf firmy František Janů.
Jeho názor však vyvrací i Sdružení pro výrobu bionafty, hájící také menší producenty.
"Ze současných cen řepky například vyplývá, že dnes by stačila dotace šest korun na kilogram. Bylo by však dobré výši podpory určovat na delší časové období, kvůli podnikatelské jistotě," míní ředitel sdružení Petr Jevič.
Po dotacích touží i rolníci.
"Určitě chceme, aby systém byl průhledný a některé firmy jej nezneužívaly. Ale uplatnění řepky pro biopalivo je pro nás dobrou alternativou k produkci potravin - jichž je navíc nadbytek. Když teď ale vázne odbyt bionafty, cena řepky samozřejmě klesá," říká Jan Miller z představenstva Asociace soukromého zemědělství.

Cíl: plošné přídavky
Strategickým cílem podpory biopaliv je pak plošné přidávání metylesteru do nafty a biolihu do benzínu. Česko se tak chystá splnit dohodu Evropské unie, podle níž podíl biopaliv do roku 2010 musí dosáhnout 5,75 procenta.
"S plošným mísením počítáme od roku 2007, podpora bude vratkou spotřební daně," říká Jahn.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů