Sobota, 20. dubna 2024

Drogové opojení do lesů láká sběrače lysohlávek

Drogové opojení do lesů láká sběrače lysohlávek

ZLÍNSKO - Pobíhat po městě bosý a jen v pyžamu a přitom příliš nevnímat okolní svět, tak se v sobotu předvedl mladík z Napajedel. I tak může skončit dobrodružství po požití lysohlávky. Právě kvůli nim se nyní vydávávají do lesů vyznavači halucinogenních hub.

"Účinky lysohlávek jsou velice nevyzpytatelné. Odhadnout optimální dávkování navíc není jednoduché. Navíc na každého člověka může stejné množství jedovatých látek zapůsobit odlišně," uvedl vedoucí Kontaktního centra Haus-protidrogové prevence Jiří Klement. "Podobné účinky má i muchomůrka červená. Nebojím se však tvrdit, že lysohlávka je nejvyhledávanější," uvedl Klement.

Účinky lysohlávek už dobře zná například jednadvacetiletý mladík z Napajedel, kterého po otravě lysohlávkami museli zlínští lékaři hospitalizovat. Z nemocnice však utekl. Zadrželi jej až zlínští strážníci. Byl jen v pyžamu. "Nakonec byl převezen do Psychiatrické léčebny v Kroměříži," informovala mluvčí městské policie Šárka Mládková.

Lékař Baťovy nemocnice Petr Hrdý potvrdil, že tento případ nebyl ojedinělý. "Podobné případy předávkování se na našem oddělení objevují opakovaně. Mladík, kterého jsme tu měli o víkendu, trpěl třesavkou a mdlobami," popsal Hrdý.

Skutečnost, že halucinogenní houby se do lesů organizovaně vydávají hledat skupinky mladých lidí, potvrdila Lenka V. z Napajedel. "I já občas se známými vyrazím na houbičky. Zrovna minulý týden mi jich jeden kamarád věnoval asi deset kusů. Už několikrát jsem jejich konzumaci vyzkoušela. Je to takové zajímavé zpestření," popsala Lenka V.

Aleš Š. ze Zlína se přiznal, že i on občas holduje halucinogenům z lesa. "Na podzim, kdy konečně rostou, je to změna. V průběhu roku si sem tam zakouřím marihuanu. Lysohlávky pojídám jen občas. Jednou jsem z těchto hub měl docela nepříjemné stavy. Asi deset minut jsem viděl pouze zrnění jako v porouchané televizi. Tenkrát jsem snědl víc, než bylo zdravé," zamyslel se Aleš Š.

Policie ČR eviduje pouze extrémní případy nalezení velkého množství lysohlávek či distribuce. "Letos jsme zatím žádný takový případ neřešili," sdělila mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů