Pátek, 19. dubna 2024

TVEL chce do Temelína

TVEL chce do Temelína
Nevyhazujte jaderné palivo! Ještě se využije.

Jedna ze tří největších strojírenských firem v Rusku, státem vlastněný holding TVEL, se uchází o dodávku jaderného paliva pro elektrárnu Temelín. Se společností ČEZ má již kontrakt na palivo pro elektrárnu v Dukovanech až do roku 2018. Tendr pro Temelín má být vypsán v příštích dvou letech a půjde o dodávky po roce 2010. Současným dodavatelem paliva do Temelína je firma Westinghouse, která má o zakázku zájem i nadále.

Pokud jde o původ jaderného paliva, lze stěží mluvit o diverzifikaci zdrojů, když si jeho výrobci navzájem dodávají i samotný uran. V rámci programu s názvem Z megatun megawatty se uran z likvidovaných  jaderných  hlavic bývalého SSSR převáží do USA, kde se stává součástí paliva pro americké i evropské  elektrárny  .

Ruský TVEL pokrývá celý řetězec činností od těžby uranu až po výrobu palivových článků, ovšem uranový koncentrát dostává také z utlumovaného, ale stále provozovaného českého podniku Diamo. Produkce TVEL putuje do třinácti zemí světa. Společnost zavedla mezinárodní účetní standardy a je auditována od Delloitte & Touche. Tři hlavní závody získaly certifikát  ekologického  managementu. Palivový cyklus článků je šestiletý, ročně se mění šestina paliva, takže zůstává méně  odpadu  . TVEL má tři těžební společnosti a podílí se na celostátním výzkumu ložisek. Podle Konstantina Sokolova, viceprezidenta TVEL, stačí současná ložiska na dvacet let. "Máme však i další, kde lze těžit sto let."

Ukládáním vyhořelého paliva se zabývají dva závody TVEL. V Čeljabinské oblasti se toto palivo regeneruje. Ceny uranu rostou, protože se ve světě čeká nárůst počtu jaderných elektráren a přepracované palivo začíná být ekonomické. Loňská novela zákona umožnila vozit použité palivo k přepracování zpět do Ruska. Bude to zřejmě cenný zdroj, takže od výstavby trvalých úložišť ustupují i v USA. "V západní Evropě jsou různá omezení, ale tato tendence se změní," tvrdí Anton Jurjevič Baděnkov, viceprezident TVEL.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů