Sobota, 20. dubna 2024

Poslanci neřešili, hádali se

Poslanci neřešili, hádali se
Měl to být nekonfliktní zákon o tom, jak snižovat hluk v  životním   prostředí  . Včera ale způsobil v Poslanecké sněmovně největší povyk za poslední měsíce.
Co se stalo?  Ekologický  zákon zkomplikoval před dvěma měsíci předseda zdravotního výboru sněmovny Jaroslav Krákora. Po dohodě s ministryní Miladou Emmerovou k němu přidal jedinou větu: ta zakazuje krajům převádění nemocnic na akciové společnosti či společnosti s ručením omezeným.
Místo toho, aby poslanci zákon s implantovanou větou schválili nebo zamítli, udělali si z ní předvolební agitaci. Od deseti dopoledne do dvou odpoledne se hádala vládní ČSSD a opoziční ODS.
Nakonec zákon sněmovna odložila na pátek. Ale pravděpodobně se k němu dostane až po víkendových krajských volbách.
"Nepodpořte dílčí návrh, který nemá pokračování. Nic neřeší," vyzýval sněmovnu šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Právě hejtmani za jeho stranu se snaží převádět nemocnice na obchodní společnosti. Zákon by jim to překazil.
"Zdravotnictví je jednou z mála oblastí, kterou ODS ještě nestihla vytunelovat," kontroval sociální demokrat Zdeněk Škromach. "Když to neumíte, jděte od toho, nedělejte tady bordel."
Občanští demokraté se ale nehodlají privatizace nemocnic vzdát, i kdyby poslanci Krákorův návrh schválili. "V tom případě podáme stížnost k Ústavnímu soudu. Podle našeho názoru zákon omezuje ústavní právo na samosprávu," říká stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Z ústavy vyplývá, že zdravotní péči mají na starost kraje a stát by neměl do jejich odpovědnosti zasahovat ani zákonem.
Jenže Emmerová tvrdí, že stejnou péči musí lidem garantovat stát. Proto ještě během projednávání sporné věty v zákoně o hluku představila spolu s Krákorou nový zákon o neziskových nemocnicích. Ten například po dvanácti letech obnovuje spádové obvody. Pokud občan nepůjde do spádové nemocnice, může ho personál podle zákona odmítnout. Do roku 1992 bylo takové pravidlo hlavní příčinou zdravotnické korupce.
V zákoně jsou zčásti zapracovány námitky Ministerstva financí, o kterých včera informovaly HN. Přesto tam ale zůstalo výrazné daňové zvýhodnění pro nemocnice. Navíc budou chráněny před konkursem. Vzniklé dluhy bude platit jako dosud zřizovatel.
Proti tomu už ministr financí Bohuslav Sobotka neprotestuje. Zákon o neziskových zdravotnických zařízeních prý podpoří: "Privatizaci nemocnic pokládám za vážné ohrožení sociálního státu."
Z neziskových nemocnic chce Emmerová vytvořit základní zdravotní síť. Kdo se do ní dostane, bude mít jistou smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Šanci uspět budou mít i ty nemocnice, které jsou již nyní soukromé. "Když ale splní všechna kritéria," říká Emmerová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů